Hlavní obsah

Cannavaro prý není pravým fotbalovým králem

PAŘÍŽ

Zatímco před rokem asi nikdo nepochyboval, že Ronaldinho je tím pravým vítězem Zlatého míče, Cannavaro jednoznačnou podporu nemá. A to ani v samotné Itálii, kde mnozí odborníci i bývalí reprezentanti upřednostňují reprezentačního kolegu a brankáře Gianluigiho Buffona. Spousta hlasů z ostatní fotbalové Evropy zase volá po tom, aby byl konečně na fotbalový trůn zvolen kanonýr Arsenalu Thierry Henry z Francie.

Článek

"Míč si zaslouží jedině Buffon. Kdyby nebylo jeho, Cannavaro by nic nevyhrál," prohlásil legendární Gianni Rivera, který na evropský trůn usedl v roce 1969. "Je to s velkým náskokem nejlepší obránce současnosti," tak Cannavara charakterizoval trenér mistrů světa Marcello Lippi. Ale označení nejlepší fotbalista ani on nepoužil.

Francouz Michel Platini, jenž Zlatý míč získal třikrát za sebou, se nechal slyšet, že by si trofej zasloužili Henry a Ronaldinho. "A jestli platí, že to musí být hráč z týmu mistrů světa, pak bych hlasoval pro Buffona," dodal Platini. Jiný francouzský laureát Jean-Pierre Papin řekl otevřeně, že Cannavaro není ten pravý.

Kouč Arsenalu Arséne Wenger by hlasoval pro svého svěřence Henryho. "Hrál ve finále Ligy mistrů i ve finále mistrovství světa a je druhým nejlepším ligovým střelcem v Evropě," zdůvodnil svůj názor.

Houllier: Pěkný skandál

"Cannavaro vyhrál? To je odporné. Docela pěkný skandál. Jen se podívejte, co s ním udělal náš Carew," tak reagoval trenér Lyonu Gérard Houllier, jehož svěřenci dali Cannavarově madridské obraně ve dvou zápasech čtyři góly.

O vítězi však rozhodují novináři a ti vybrali Cannavara. "Je to kapitán mistrů světa a vynikající obránce. Na šampionátu hrál skvěle, na podzim už to v Realu tak slavné nebylo. U mě vyhrál Zidane, Cannavara jsem dal na druhé místo," řekl šéfredaktor Gólu Stanislav Hrabě, který hlasoval za české novináře.

Cannavarovi zatím pochybnosti o jeho kvalitách radost nepokazily. "Je to splněný sen. Vyhrát pro obránce je strašně těžké a já jsem vlastně první ryzí obránce. Vždyť Beckenbauer i Sammer hrávali také v záloze," řekl vítěz a přidal recept na úspěch: "Dobré jídlo, hodně spánku a pravidelný sex." Pak už vážně dodal: "Na mistrovství světa jsem nehrál špatně a s Juventusem jsme vyhráli ligu. To asi rozhodlo." Mistrovský titul mu po propuknutí skandálu odebrali, Zlatý míč mu ale zůstane.

Ujfaluši přál Henrymu

Obránce české reprezentace Tomáš Ujfaluši Cannavara výborně zná díky působení ve Fiorentině z italské ligy. Loňský rok měl Cannavaro podle něj excelentní, přesto měl český bek jiného favorita na vítězství. "Osobně bych to asi přál Henrymu, který hraje několik let po sobě na absolutní špičce, ale ještě nikdy tu trofej nedostal," řekl Ujfaluši.

Cannavarovo vítězství však nijak nezpochybňoval. "Měl výbornou sezónu v Juventusu a navíc to korunoval i na mistrovství světa, kde patřil k nejlepším hráčům. Není špatné, že po dlouhé době zase vyhrál obránce. Je dobře, že někdo ocení i výkon defenzivních hráčů, kteří nejsou vidět tolik jako ofenzivní hvězdy," podotkl Ujfaluši, který na hře Cannavara oceňuje hned několik aspektů. "Čte výborně hru, je silný v osobních soubojích a výtečně organizuje hru. A na to, že není nejvyšší, má velmi dobrou hru hlavou," vypočítal.

Rozhodl světový šampionát

Kapitán Liberce a stoper národního týmu Tomáš Zápotočný tvrdil, že Zlatý míč je letos ve správných rukou. "Je to stoprocentně zasloužené. Nenapadá mě nikdo, kdo by to letos mohl vyhrát. Cannavaro měl vynikající rok, tu cenu nedostal za jméno, jako se to někdy stává, ale vyloženě za své výkony," prohlásil Zápotočný, známý obdivovatel italského fotbalu.

"Pro Cannavara je výhra ve Zlatém míči obrovský úspěch, obránci jsou přece jen ve stínu útočníků či ofenzivních hráčů," uvažoval. Jeho hra na mistrovství světa, kde italský zadák dovedl "squadru azzuru" k titulu, Zápotočnému imponovala. "Moc rád ho na hřišti sleduju, je to trošku i takový můj vzor, jeho hra nemá chybu," dodal obdivně.

Útočník Salcburku Vratislav Lokvenc viděl Cannavara při práci zblízka během šampionátu, a proto si nemyslí, že by neměl právo prestižní anketu vyhrát. Ale stejně jako Ujfaluši tvrdil, že výhru by si zasloužil i kanonýr Henry. "V roce mistrovství světa se dává většinou Zlatý míč za výkon na hlavním turnaji a tam si počínal excelentně. Ale musím připustit, že je divné, když vyhrál obránce a takový Henry na tu cenu stále jen čeká, přestože podává skvělé výkony zcela pravidelně," uvedl český internacionál.

Reklama