Hlavní obsah

Laštůvku po nevydařené premiéře konejšil i Čech

I nejlepší český gólman Petr Čech tišil zklamání Jana Laštůvky, který v sobotním utkání Fulhamu v Blackburnu neprožil ideální premiéru v anglické fotbalové lize. Londýnský klub prohrál 0:2 a českého brankáře vedle porážky trápila i vina na prvním obdrženém gólu. "Dost mě to štve. Pokazil jsem si tím zápas, na který jsem se dlouho těšil," řekl ČTK Laštůvka v telefonickém rozhovoru.

Foto: www.banicek.cz

Jan Laštůvka.

Článek

Záskok za zraněnou finskou jedničku Anttiho Niemiho už za šest minut nabral trpkou příchuť. Laštůvka vyběhl na dlouhý centr do pokutového území, ale předvídal špatně, když si myslel, že míč po odrazu od země chytí. "Šlo to mimo branku. Čekal jsem, že náš obránce odstaví protihráče, na kterého centr mířil, a já si balon vezmu, jenže Nonda ve výskoku švihl nohou a napůl zády k brance tak nějak přes hlavu to trefil do protisměru," vylíčil Laštůvka.

Typická ukázka ostrovního fotbalu. I Laštůvka pochybuje, že podobně by to někdo svedl v české nebo ukrajinské lize. "Zatím jsem takové góly viděl jenom v Anglii. Ale ten gól byl můj, na to se nebudu vymlouvat," kál se čtyřiadvacetiletý gólman.

Chybí zápasová praxe

Zlým chvílím ale ještě nebyl konec. Necelých dvacet minut nato zvýšil náskok Blackburnu McCarthy, ale tentokrát byl Laštůvka bez nároku. "Náš obránce to tečoval pod břevno, s tím jsem neměl co udělat," tvrdil. Nebýt nešťastného momentu z úvodu utkání, komplexní hodnocení mohlo pro českého brankáře vyznít příznivě. "Až na ten začátek to celkem ušlo. Dvakrát na mě šli domácí ve druhé půlce ještě sami, obě střely jsem vyrazil. První gól mě ale mrzí," zopakoval.

Bývalému reprezentantovi do 21 let zatím schází zápasová praxe. Od loňské operace třísel toho moc nenachytal a ve Fulhamu po příchodu z Doněcku naskočil jen k pohárovému utkání s Wycombem. Další starty už si připsal jen v přípravě a za rezervu. "Liga je liga. Je to pro mě velké ponaučení pro příště. Anglický fotbal je hodně specifický a já si na to musím co nejdříve zvyknout. Není to jen o rychlosti a napadání, hráči tady i situace řeší skutečně jinak," popsal svou čerstvou zkušenost.

Čech ho podpořil

Přestože po utkání mu nebylo do řeči, z konkurenční strany přišla psychická vzpruha. Morální sílu do příštích dnů mu dodal zraněný reprezentační gólman Petr Čech z Chelsea. "Psal mi, ať si z toho nic nedělám. Od něj si toho vážím, povzbudilo mě to do další práce," ocenil krajanovu kolegiální podporu.

S největší pravděpodobností nezůstane jen u jednoho startu, neboť Fin Niemi bude podle oficiální zprávy klubu chybět tři týdny až měsíc. Laštůvka tak má před sebou další lákavou výzvu - o víkendu hraje Fulham v Liverpoolu. "Nad tím vůbec neuvažuju, musím makat v tréninku, ať chytám nebo ne," řekl.

Trenér mu dál věří

Zároveň je i trochu v nejistotě. Anglie je totiž výjimečná také tím, že tamní kluby mohou mezi sebou nakupovat hráče i mimo "evropský" přestupní termín. "Doufám, že jsem moc nezklamal a nebudou hledat někoho jiného," dodal Laštůvka.

Toho se však patrně obává zbytečně, protože trenér Chris Coleman prohlásil, že Laštůvkovi dál věří. "Nesmíme na něj být po prvním zápase příliš přísní. Jan je schopný brankář, má zkušenosti z Ligy mistrů a může pro klub odvést dobrou práci," řekl britským novinářům po utkání s Blackburnem. S Laštůvkovým výkonem byl prý celkově spokojen. "Nemá to lehké, pořád je tu bez rodiny a byl trochu roztěkaný," uvedl kouč.

Reklama