Hlavní obsah

Na Štědrý den budu ještě trénovat, říká Rosický

Podzimní vítěz ankety Zlatý míč ČR Tomáš Rosický se chystá strávit první Vánoce mimo Českou republiku. Našlapaný program Arsenalu ho nutí zůstat v Londýně, kam za ním přijedou jeho nejbližší. Ještě na Štědrý den ale bude muset s Arsenalem trénovat, což ve své dosavadní kariéře zatím nezažil.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický

Článek

Vedete po podzimu anketu Zlatý míč ČR. Co pro vás takový úspěch znamená?

Určitě mě to těší, beru výsledek jako názor skupiny lidí, v tomto případě novinářů, kteří se fotbalem zabývají.

Komu byste vy dal hlas po letošním podzimu?

Když budu hodnotit zápasy v klubech a reprezentaci, tak několik kluků mělo opravdu dobrý podzim a svůj hlas bych dal Tomáši Ujfalušimu. Na pravém okraji reprezentační obrany se mi moc líbíl a daří se mu i ve Fiorentině.

Jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Teď už jsem zdravotně v pořádku a věřím, že to vydrží co nejdéle. Je to v pravý čas, začala nám šílená série deseti zápasů v jednom měsíci. Hrát jsem mohl už v sobotu ligu proti Portsmouthu, ale trenér Wenger se rozhodl přece jen neriskovat a dopřál mi víc klidu, abych byl stoprocentní na utkání Ligového poháru v Liverpoolu. To však nedovolila sehrát mlha. Navíc jsme nazpátek ani nemohli letět a cestovali čtyři hodiny autobusem.

Během podzimu jste prodělal už dvě svalová zranění, jak jste snášel nečinnost?

Přiznám se, že psychicky jsem na tom nebyl nejlépe. Jsem zvyklý být v pohybu, hrát a dvě svalová zranění, to je trochu moc. Přemýšlel jsem, jestli nedělám něco špatně, ale doufám, že je za tím jen opravdu velké zatížení. Fotbalově jsem se v Arsenalu adaptoval rychle, ale tělo si zvyká na výraznější zátěž pomaleji.

To je mezi německým a anglickým fotbalem takový rozdíl?

Hodně velký, protože v Anglii se hraje celý zápas ve vysokém tempu a přitom velice technicky. Přesně takový fotbal mi vyhovuje, chtěl jsem ho hrát a navíc v Arsenalu, což je pro mne ten pravý klub. Tady musíte mít výbornou techniku a umět ji uplatnit ve velké rychlosti, jinak nemáte šanci.

Zvykl jste si už na život v Anglii a klubu?

Bez problémů, s tím jsem neměl nikdy potíže. Myslím si, že jsem zapadl i do mužstva dobře. Jen mě mrzí, že jsem dal na podzim pouze jeden gól. Musím víc střílet.

Bydlíte už ve svém?

Stále ještě v klubovém. Není čas na vybírání bydlení. A mám-li tu strávit nějaké roky, pak to nechci uspěchat.

Vánoce strávíte v Londýně, daleko od blízkých...

Vůbec ne! Rodiče s bráškou Jirkou už jsou u mne v Londýně. Jen přítelkyně Radka bude na Štědrý večer s rodiči v Havířově. Vánoce budeme mít české, ale já u přípravy štědrovečerní tabule nebudu.

Vy nerad pomáháte?

To ne, i když upřímně přiznávám, že v kuchyni jsem se mámě nikdy moc nemotal. Na Štědrý den dopoledne budu s Arsenalem ještě trénovat, což je pro mne také nové. Tady se ale slaví Vánoce až pětadvacátého.

Ukážete svým blízkým vánoční Londýn?

Nebudu mít čas, hrajeme v rychlém sledu dva ligové zápasy. Oni se podívají do města sami a já stejně centrum moc neznám.

Jak se vůbec ohlížíte za sportovním rokem 2006?

Byl to z mého pohledu dobrý rok i přes některé zdravotní problémy a nevydařené mistrovství světa. Jaro v Dortmundu mi vyšlo a letní přestup do Anglie byl splněním velkého snu. Zahrál jsem si pak na šampionátu a je jen škoda, že jsme tam nevydrželi déle. Na podzim jsem se i přes ta zranění chytil v Arsenalu a s reprezentací se povedlo skvěle rozehrát kvalifikaci mistrovství Evropy. Říkám-li skvěle, nemyslím tím, že už jsme tam. Čeká nás ještě dlouhá cesta a na ní těžké zápasy, ale věřím, že na postup máme.

Jaká máte přání do příštího roku?

Jediné - aby mi vydrželo zdraví. S ním už všechno zvládnu, protože fotbalově si troufám měřit se s kýmkoli.

Reklama