Hlavní obsah

Čech: Takhle rychlý návrat považuji za velké osobní vítězství

Jan KrůtaSport.czPrávo

Gólman fotbalistů londýnské Chelsea Petr Čech se v sobotu vrátil mezi tyče mistrovského celku, ale Liverpool londýnského soupeře jasně přehrál a zvítězil 2:0. Čech sledoval po zápase fotbal i Ramba a byl rád, že v Liverpoolu neudělal chybu.

Článek

Petře, jaký byl návrat mezi tyče?

Mám z něj smíšené pocity, protože jsme prohráli 0:2. Ale i tak mám obrovskou radost, že jsem u toho mohl být a neudělal jsem žádnou chybu. To, že jsem nastoupil, je moje osobní vítězství. Vždyť ani já sám jsem nepočítal, že budu po zranění takhle rychle zpátky.

Co vám řekl trenér Mourinho?

Po zápase mi podal ruku a ptal se, jestli mě nebolí hlava. To bylo všechno.

Fanoušci Chelsea na stadiónu několikrát skandovali vaše jméno. Jak jste to vnímal?

Bylo to pěkné. Měl jsem radost, že můj návrat vyšel zrovna na zápas na Anfield Road, protože Liverpool má jedny z nejlepších fanoušků v lize a atmosféra byla skvělá. Očekávání bylo dost velké, všiml jsem si i velkého počtu kamer a fotografů u hrací plochy, který byl asi maximální možný povolený.

Zatrnulo vám v zápase někdy? Měl jste strach?

Soustředil jsem se na to, co se stane, jak budu chytat, jak budeme hrát. A ne na to, co bylo dřív. Na ten říjnový incident s Huntem jsem si ani nevzpomněl. Chtěl jsem podat co nejlepší výkon, ale výsledek nebyl takový, jaký jsme si přáli.

Takže všechno bylo jako dřív?

Všechno je stejné. Fotbal se za dobu, co jsem byl zraněný, nijak nezměnil. Je to ta samá hra, která mě provází odmalička a patří k mému životu.

Snažil jste se něco změnit, aby se vám minulost nevybavovala? Třeba vzít si jiné kopačky nebo rukavice?

Ne. Nejsem v tomto směru nijak pověrčivý. Měl jsem na sobě kopačky Lotto, s kterými jsem začal chytat zápas v Readingu. Mám je dobře vyšlápnuté a jsem na ně zvyklý. Jen rukavice jsem si musel vzít jiné. Ty z Readingu se někde ztratily. Zápas s nimi dochytával John Terry a nikde jsem je už nenašel.

Kdy vám trenér definitivně oznámil, že s vámi počítá do základní sestavy?

Záleželo to i na tom, jestli dostanu povolení v helmě chytat. Když jsem se v pátek dozvěděl, že s tím rozhodčí ani asociace nemají žádný problém, dohodli jsme se s trenérem, že budu chytat.

Jak se vám po utkání usínalo?

Šel jsem si lehnout asi v jednu v noci. Když jsem se vrátil domů, díval jsem se na BBC na sestřihy ze sobotních zápasů. Pak dávali Ramba, tak jsem koukal i na něj a šel jsem spát.

A co noc před zápasem? Byl jste hodně nervózní, jak všechno dopadne?

Ani ne, vyspal jsem se docela dobře. Jediný nezvyk byl v tom, že jsem za ty tři měsíce odvykl cestování a spaní po hotelích. Poprvé od propuštění z nemocnice jsem nespal ve své posteli.

Chelsea hraje hned v úterý odvetu semifinále Ligového poháru s Wycombem. Budete v brance znovu vy?

Zatím to stoprocentně nevím, ještě jsme se o tom s trenérem nebavili. Ale osobně si myslím, že nastoupím, protože jsem dlouho nechytal a každý zápas po třech měsících pauzy je pro mě velice dobrý.

Takže počítáte i s únorovou reprezentační přípravou v Belgii?

Na vyhlášení Sportovce roku jsem hovořil s panem Brücknerem, že si ještě upřesníme, zda přijedu už na tenhle zápas. Do Prahy přicestuji na Fotbalistu roku, a když už tam budu, tak asi není důvod, abych do Belgie nejel a nechytal.

Anglická média přinesla zprávu, že jste v rámci tréninku koncentrace vyrazil s brankářským kolegou Cudicinim do pilotní školy na simulátor Boeingu 747. To vám doporučil klub?

Oni to tady prezentovali trochu jinak, než to opravdu bylo. My jsme tam nešli trénovat koncentraci ani postřeh. Carlo mi říkal, že je to velká zábava a zážitek, tak jsem tam s ním šel. V profesionálním výcvikovém centru pro piloty člověk ani nepozná, že nesedí ve skutečném letadle, ale jen na trenažéru. Na koncentraci je to sice skvělá věc, ale my jsme si tam s Carlem šli hlavně užít legraci.

Jak jste jako pilot obstál?

Na to, že jsem tam byl poprvé, tak docela dobře. Dokázal jsem na první pokus přistát, takže jsem spokojený...

Reklama

Související témata: