Hlavní obsah

Lafata odchází do Austrie Vídeň

VÍDEŇ

Jen pár minut před koncem zimního přestupního termínu byl ve středu uzavřen přestup Davida Lafaty z Jablonce do Austrie Vídeň. Pětadvacetiletého útočníka čekají v novém působišti ve čtvrtek ráno ještě zdravotní testy.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Brankář San Marina Valentini zasahuje před českými útočníky Lafatou (vlevo) a Kollerem.

Článek

Rakouský mistrovský klub, v němž už působí Češi Štěpán Vachoušek a od ledna i Václav Svěrkoš, oznámil Lafatovo angažování dnes ráno na své internetové stránce. Přestup pak potvrdil také ředitel severočeského klubu Petr Flodrman. Transfer se podle oficiální zprávy zrodil "za pět minut dvanáct", krátce před vypršením přestupního termínu. Rakouský klub za hráče podle odhadů zaplatí 1,5 miliónu eur (asi 42 miliónů korun).

Podle internetové stránky Jablonce se o Lafatu vážně zajímala i pražská Sparta, která však odmítla přistoupit na podmínky severočeského klubu. Poté vstoupila nečekaně do hry Austria, s níž došlo k bleskové dohodě.

Flodrman vysvětlil, že od konce přestupního termínu kluby dělily pouhé hodiny. Na rozdíl od Česka totiž v Rakousku, stejně jako ve většině západoevropských zemí, skončilo přestupní období posledním lednovým dnem. "O zájmu Austrie jsme se dozvěděli včera ve čtyři odpoledne. Po vzájemné dohodě se náš zástupce ve společnosti hráče a jeho manažera vydali společně do Vídně a krátce před půlnocí byla smlouva na světě," popsal Flodrman středeční anabázi.

O tom, jak rychle se přestup zrodil, svědčila i slova trenéra Petra Rady. "Včera jsme se normálně rozešli po tréninku a já si říkal, že už k žádnému odchodu neodejde a kádr zůstane pohromadě. Jenže dnes jsem přijel do Jablonce, a David už je ve Vídni," řekl jablonecký kouč, který ale v zimě počítal s tím, že nejlepší střelec odejde. "Byl to jeden z nejlepších útočníků v české lize. S přestupem se dalo počítat, navíc má velký potenciál na sobě stále pracovat," prohlásil.

Svátek zůstane

Rada začal okamžitě dělat opatření, aby absence sedmi Lafatových gólů nebyla na jaře tolik cítit. Další útočník Jan Svátek, který měl slíben případný návrat do Českých Budějovic, tak zůstane na Střelnici. "Během celé zimy o tom věděl, protože Lafata mohl odejít kdykoliv. O svou šanci se ale musí poprat stejně jako dřív," řekl Rada na adresu sparťanského odchovance.

Protože ale přestupní termín v české lize ještě nekončí, Jablonec bude hledat možnost případné náhrady. Spíše se ale zaměří na to, aby získal Štěpána Kučeru a Luboše Loučku, které si vzala zpět z hostování Sparta. Oba hráči se měli stát součástí případného Lafatova přestupu na Letnou, o němž se během zimy několikrát jednalo.

Austria sice také v průběhu ledna několikrát zájem o Lafatu potvrdila, ale chtěla si vzít hráče nejdříve na hostování. "Jenže s tím Jablonec nesouhlasil," řekl hráčův agent Ondřej Chovanec, který tak potvrdil, že nabídka Austrie nevznikla až na poslední chvíli. Podle Chovance i proto, že se Vídeňané báli toho, aby Lafatu nakonec nekoupila Sparta Praha nebo Dynamo Moskva, které se také ozvalo.

Čekají záchranné práce

Hrdina zářijového kvalifikačního utkání s Walesem, v němž coby střídající hráč při svém debutu zajistil vítězství českého týmu dvěma góly, se vydává na své druhé zahraniční angažmá. Před příchodem do Jablonce strávil Lafata podzimní část sezóny 2005/06 v řeckém Xanthi.

Odchovanec Českých Budějovic odehrál v dresu svého mateřského klubu a Jablonce v české lize celkově 140 zápasů, v nichž nastřílel 37 branek. V reprezentaci dosud nastoupil třikrát, další start může přidat příští středu proti Belgii.

Jarní část rakouské ligy začne 24. února a Lafata se Svěrkošem by měli svými góly pomoci slavnému klubu odvrátit hrozbu sestupu. Po zisku mistrovského titulu se totiž Austrii podzim vůbec nepovedl a přezimovala na posledním místě desetičlenné tabulky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články