Hlavní obsah

Švédské kluby kritizují úřady, že jim brání v zahájení ligy

Stockholm

Švédské fotbalové kluby kritizují tamní lékařské úřady, že jim brání v zahájení ligové sezony. Elitní Allsvenskan by ráda rozjela sezonu 14. června, ale zatím nedostala povolení od epidemiologů, kteří se obávají sdružování fanoušků během zápasů před stadiony nebo ve sportbarech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

"Máme pocit, že jsme na sebe vzali velkou odpovědnost, abychom mohli vykonávat naši práci, aniž by se šířila infekce. Ale nemůžeme mít odpovědnost například za sportovní bary, protože mají svá vlastní pravidla," uvedli představitelé ligové soutěže, jež měla původně začít v dubnu.

Švédská vláda v boji s koronavirem spoléhá na zdravý rozum a odpovědnost občanů, které vyzývá dodržovat společenský odstup a hygienická pravidla. Na rozdíl od většiny evropských zemí Švédsko neomezilo pohyb lidí, nechalo otevřené školy pro děti do 16 let, obchody a restaurace.

Proto klubům vadí, že oni zatím povolení k rozehrání soutěže nedostaly. "Obchodní centra a restaurace mohou být otevřeny, dokud budou dodržovat nařízení úřadů. Ale profesionální fotbalisti nemůžou hrát zápasy 11 na 11 na prázdném stadionu. Jakou to má logiku?" ptají se kluby.

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell si však nemyslí, že se mohou zápasy odehrát bez rizika šíření nákazy. "Nejde o riziko těch, kteří vykonávají svou práci, ale důsledky, které to bude mít. Určité oblasti musejí být omezeny, protože představují velké riziko šíření infekce," uvedl Tegnell na dnešní tiskové konferenci.

Reklama

Související témata: