Hlavní obsah

Sivokovi učarovalo šílenství při honbě za tureckým titulem

ISTANBUL/PRAHA

Tomáš Sivok už ví, jak vypadá turecká fotbalová horečka. Při premiérové sezóně v Besiktasi Istanbul totiž může snít o tom, že týmu po šestiletém čekání pomůže při honbě za titulem. Českého defenzivního univerzála uchvátilo, jak fanoušci klubu dostihy o mistrovský primát prožívají.

Článek

A bývalý hráč Českých Budějovic, Sparty a Udine netají, jak mu současné dění kolem Besiktase, který na druhém místě tabulky ztrácí jediný bod na vedoucí Sivasspor, imponuje. "V životě jsem se nesetkal s tím, co se tady děje při posledních zápasech. Fanoušci prý cítí, že můžeme ligu vyhrát, tak nám to dávají najevo. Vůbec si nedovedu představit, co by se dělo, kdybychom byli opravdu mistry," popisoval v rozhovoru s ČTK Sivok.

Přízeň fanoušků Besiktase je pověstná, v minulých týdnech ji ještě umocnily dobré výsledky týmu. "Třeba před minulým utkáním s Kayserisporem nám cesta na stadión zabrala snad hodinu a čtvrt místo obvyklých dvaceti minut. V ulicích bylo asi dvacet tisíc lidí, lezli po stromech, stáli na zastávkách a autobus se tím davem ani nemohl procpat," líčil Sivok.

Dýmovnice v autobuse

Občas jej prý horkokrevní příznivci svými činy i zaskočí. "Třeba před tím posledním zápasem se do autobusu nějakým nedopatřením dostala dýmovnice, takže jsme byli pěkně vyčouzení. Ale člověk se nad to musí povznést, když vidí to nadšení kolem," podotkl Sivok s úsměvem.

O šancích Besiktase, kde vedle Sivoka působí i další Čech Tomáš Zápotočný, může napovědět už páteční předehrávka s Kocaelisporem, v případě vítězství Besiktas poskočí do čela a bude čekat, jak dopadne lídr ze Sivassporu v sobotním klání s Antalyasporem.

Důležitý v souboji o titul bude ale i vyhrocený souboj mezi Barošovým Galatasarayem, kterému patří čtvrté místo, s třetím Fenerbahce. Oba istanbulští giganti ztrácejí nyní na Besiktas pět a na první Sivasspor šest bodů. "V tomto kole se to může docela vymlátit a my bychom mohli odskočit," uvažoval Sivok.

Pětadvacetiletý hráč živí naději, že si k českému titulu získanému se Spartou připíše i ten turecký. "Osobně bych to považoval za obrovský úspěch, protože turecká liga je výborná soutěž. Hodně mě překvapilo, kolik je tady dobrých týmů. Není to jen o těch velkoklubech z Istanbulu, jak si myslí mnozí lidé," uvedl Sivok.

V Tureckém poháru Besiktas již v semifinále

Besiktas může pomýšlet i na zisk prestižního double. V Tureckém poháru se totiž dostal už do semifinále. "Jenom pevně doufám, že získáme aspoň jednu trofej, když jsme pořád ve hře. Kdyby nám obě proklouzly, bylo by to obrovské zklamání," podotkl Sivok.

Angažmá v Besiktasi si nemůže vynachválit. Trenér mu věří, Sivok je pevnou součástkou základní sestavy. Většinou nastupuje jako střední obránce a ve stoperské dvojici se občas objeví i s krajanem Zápotočným. "Ale Zápo to tady má těžké. Je tady hodně cizinců, takže občas na něj nezbývá místo a nehraje úplně pravidelně," konstatoval Sivok.

Ten v případě potřeby zaskakuje také jako defenzivní záložník. "Je fakt, že s bráněním je tady dost práce. Místní kluci hodně myslí na útok, takže my vzadu se pak máme co ohánět. Je to tím, že se tady hraje strašně ofenzivně, není to tak takticky svázané jako třeba u nás nebo v Itálii," porovnával Sivok, který si vyzkoušel i roční působení v Serii A v dresu Udine.

Reprezentace? Co by měl říkat třeba Hübschman?

Sivok věří, že jej dobrá sezóna v Besiktasi může vynést zpět do národního týmu, v němž se neobjevil od loňského evropského šampionátu. Po středeční čistce, po níž skončili kouč Petr Rada, který Sivoka na srazy nezval, a šestice hráčů i s defenzivními specialisty Tomášem Ujfalušim a Radoslavem Kováčem, Sivok věří, že mu do budoucna svítá větší naděje.

"Vůbec si nechci stěžovat na to, že jsem v poslední době v nároďáku nebyl. Turecká liga není tak sledovaná a teď byli v reprezentaci kluci ze špičkových soutěží. Třeba přes Ujfiho (Ujfalušiho) asi bylo dost těžké se prosadit. Ale co by měl říkat třeba Tomáš Hübschman, který také v reprezentaci nebyl, a přitom v Doněcku je oporou a stabilně hraje i Ligu mistrů," uvedl Sivok.

"Vím, že teď dostanou šanci zase mladí kluci, a když nezbude místo na mě, svět se nezboří. Ale když to přijde, budu samozřejmě moc rád. Každý tam chce být," podotkl Sivok.

Dění na české fotbalové scéně dál pozorně sleduje. Jako velký sparťan si nenechá ujít ani pondělní pražské derby mezi svým bývalým klubem a Slavií, kterou v minulosti několikrát poškádlil při předzápasovém špičkování. Sivok teď věří, že jeho bývalí spoluhráči duel v Edenu zvládnou a udrží tak při životě zbytky nadějí na zisk titulu.

"Pro kluky ze Sparty to je poslední teoretická šance, i když si už myslím, že je o titulu rozhodnuto. Ale kdyby Slavia prohrála tak důležitý zápas, určitě by jí to na klidu do konce sezóny nepřidalo," prohlásil Sivok.

Reklama

Související témata: