Hlavní obsah

Celá Larissa má strach, říká Blažek před bojem o záchranu v řecké lize

PRAHA

Minimálně do konce sezóny zůstane v Řecku. Fotbalový útočník, který patří Liberci, se z hostování v Larisse vracet nebude. Jeho setrvání na jihu Evropy posvětila i FIFA. A tak se bude bít za záchranu současného chlebodárce v Super League, přičemž přiznává, že vidina zloby fanoušků z případného sestupu děsí celý tým.

Článek

„Do léta zůstanu v Larisse,“ hlásí dvaadvacetiletý útočník z Řecka. Vedení klubu údajně nezaplatilo Severočechům za prodloužení hostování v řádném termínu, a tak očekávali rodáka z Trutnova zpět pod Ještědem. Ale tým trenéra Rady se ofenzivní posily nedočká. „Nevím přesně, kde se stala chyba. Finanční transakce šly mimo mě. Ale i mezinárodní fotbalová federace potvrdila, že dodržení hostování do konce června nic nebrání,“ tvrdí Blažek.

Za možnost dohrát sezónu v Řecku je rád. „Není to tak, že bych do Liberce nechtěl. Ale mám v Larisse dobrou pozici. Pokud jsem nebyl zraněný, nastupoval jsem v základní sestavě. A navíc jsme hráli bez přestávky, zbývá nám jen šest zápasů do konce sezóny. Naskočit bez přípravy do české ligy, kde je v programu dvanáct kol, by znamenalo strašný záhul,“ přemítá Blažek, jehož na poslední dvě utkání vyřadilo ze sestavy lehké zranění kolena.

V probíhající sezóně v řecké lize nastoupil do šestnácti zápasů, třináctkrát v základní sestavě. Dal jeden gól, dostal tři žluté karty a jednu červenou. Jen čtyřikrát se přitom radoval se spoluhráči z vítězství. I proto je Larissa v sestupovém pásmu. „Naše situace je zlá,“ uvědomuje si Blažek, který s Libercem a pražskou Slavií v Česku slavil mistrovský titul. Teď poznává boj na druhém pólu tabulky. „Sbírám nepředstavitelné zkušenosti. Vždyť už loni jsme s Larissou bojovali o udržení. Tehdy úspěšně,“ připomíná Blažek.

Letos je však situace jeho týmu mnohem svízelnější. „Nemůžeme si dovolit více než dvě prohry a los není dobrý.“ Larissa se utká mimo jiné s trojicí aténských gigantů: Panathinaikosem, Olympiakosem Pireus a AEK. „Hrajeme pod tlakem nutnosti vyhrávat a také hrozby řádění fanoušků,“ vypráví Blažek.

Výhrůžky a demolice

V paměti má chování příznivců na začátku letošního roku, kdy po sérii sedmi proher došla nejradikálnějším příznivců trpělivost, autobus s hráči doslova rozstříleli dlažebními kostkami a posléze se několik hodin fotbalisté museli skrývat v tréninkovém centru. Blažkovi dokonce vyhrožovali fyzickými násilím přímo doma a zdemolovali jeho vůz.

„Celý tým má strach, co by naši příznivci dělali, kdybychom ligu nezachránili. Po Novém roce bylo jejich řádění děsivé. A jestli sestoupíme, bude ještě horší,“ je si jistý Blažek. „V Larisse je fotbal na vrcholu divácké přízně. Hraje se tu na nejvyšší úrovni ještě basket, ale přízní se s námi nemůže měřit. Pořád se v kabině řeší, jak by fanoušci vše přijali. Dokonce s nimi už jednal i klubový prezident,“ popisuje Blažek, že ho čeká horké jaro.

Reklama

Související témata: