Hlavní obsah

Jiránek si užívá v Grozném. I v nejhorším klubu v Rusku jsou platy lepší než ve Spartě, říká

Když v Česku někdo vysloví jméno ruského prvoligového klubu Těrek Groznyj z čečenské metropole, skoro každý si vybaví pěknou divočinu: střelbu, mafii a pomalu zákaz vycházení. Český fotbalista Martin Jiránek, který do týmu přišel v létě, se ale těmto mylným představám jen směje. „Absolutní blbost,“ říká.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Jiránek si angažmá v Grozném pochvaluje.

Článek

Jak to tedy je s bezpečností v Grozném?

My ve městě nebydlíme, ale jsme tam dva dny před každým zápasem. Myslím, že je jedním z nejhezčích v celém Rusku. A říkají, že momentálně i nejbezpečnější. Platí tu suchý zákon, není žádná kriminalita. Lidi ani nezamykají auta, na ulici je nechávají normálně otevřená a nikdo nic neukradne. A střelbu jsem tady fakt ještě neslyšel. Ani s mafií jsem nepřišel do styku, i když nemůžu tvrdit, že tady není.

Čím si vás město zničené válkou tak získalo?

Já strávil už před tímhle angažmá v Rusku šest let, takže můžu srovnávat. Než jsem přišel do Těreku, hrál jsem tu se Spartakem naposledy před dvěma lety. A to město se strašně změnilo. Jak bylo rozbombardované, staví se prakticky celé nové. Nepoznal jsem to tady. Stavějí se mrakodrapy, všude čisto, prostě nádhera. Připadám si jako v Dubaji. Každý měsíc je město stále krásnější.

Zmínil jste, že nežijete v Grozném. To se týká všech hráčů?

Ano. Žijeme a trénujeme v lázeňském středisku Kislovodsk, které je od Grozného asi tři sta kilometrů. Takové ruské Karlovy Vary. Klub to takhle řešil hlavně před lety, kdy v metropoli nebylo bezpečno. Dva dny před zápasem pak vyrážíme do Grozného. Buď autobusem, nebo letíme.

Zabydlel jste se už?

Pořád jsem v hotelu. Přišel jsem v létě, nebylo moc času něco hledat. Navíc za chvíli bude pauza, čekají nás různá soustředění. Tak to začnu řešit až po Novém roce. Ani auto jsem si nekupoval, taxíkem jedu na trénink v přepočtu za třicet korun... Opravdu se mi tady strašně líbí. V Kislovodsku je tři sta slunečných dní v roce, prostě paráda. A suchý zákon tady nemáme, takže klidně můžeme skočit na pivo.

V jakých podmínkách vlastně hrajete?

Je tady super zázemí. Před pěti měsíci klub otevřel nový stadión pro třicet tisíc lidí. Je fakt nádherný a momentálně nejlepší v Rusku. Ale kvůli mistrovství světa 2018 stavějí nové stadióny všude, takže to půjde nahoru i jinde. Perfektní podmínky máme i v Kislovodsku a třeba báza je tady v podstatě luxusní hotel. Když to srovnám se Spartakem Moskva, tohle je o dvě hvězdy výš.

Kolik na vás chodí diváků?

Když přijedou nejlepší kluby, tak bývá skoro plno, ale jinak moc ne, protože nejsou výsledky. Průměr je nějakých deset tisíc.

Je Těrek bohatý klub?

Určitě patří do horní poloviny. Máme velkou podporu, prezident Čečny je i prezidentem klubu. Co se týče peněz, fotbal v Rusku je hodně o prémiích. Když se vyhrává, je to hodně dobré, což jsem zažíval během šesti let ve Spartaku Moskva často. Tady se nám zatím moc nedaří, ale věřím, že půjdeme nahoru. Přesto se platy v Rusku s Českem srovnat nedají. Podle mě i klub s nejhoršími podmínkami je na tom líp než Sparta.

Jak často se dostanete domů?

Málo. Když mám volno, vyrazím třeba na dva dny do Moskvy. Kousek odtud je město Mineralnyje Vody a tam je největší letiště na Kavkaze. Do Moskvy létá denně osm spojů, trvá to dvě hodiny. Tam se cítím jako doma. V Moskvě mám i víc kamarádů než v Čechách. Dokonce jsem si tam nechal barák, kde jsem bydlel při angažmá ve Spartaku. Ale je to na kraji města, takže když jedu za kamarády, většinou bydlím v centru v hotelu.

A v zimě se do Prahy podíváte?

To rozhodně. Dovolenou mám do 5. ledna a stoprocentně vyrazím taky do Ameriky. Lítám do Miami, strašně jsem si to tam zamiloval. Byl jsem tam už několikrát, naposledy v létě. Dokonce jsem koukal, jestli poblíž není nějaký fotbalový mužstvo. A našel jsem klub, který hraje druhou ligu. Kdo ví, jestli bych to jednou nezkusil.

Do kdy vydržíte v Těreku?

Podepsal jsem smlouvu na dva roky. Je mi dvaatřicet, už nejsem nejmladší. Ještě tak čtyři roky bych rád hrál. Jsem tady spokojený.

Jak vás angažmá v Grozném zatím naplňuje?

Je tady super parta, podmínky. Jediné, co zatím nebylo, jsou ty výsledky. Teď jsme jedenáctí a už není šance, že bychom skočili do první osmičky. Ale věřím, že s novým trenérem Čerčesovem půjdeme nahoru. Přišel k nám před pár dny a v posledním kole jsme vyhráli. Navíc je to dobrý chlap, známe se spolu dobře ze Spartaku. Mužstvo špatný nemáme, ale chyběla tady disciplína.

Ruská liga najela na nový systém, aby se srovnala se zbytkem Evropy a soutěž končila na jaře. Jak teď budete hrát?

Do konce základní části zbývají dvě kola. První osmička bude hrát od ledna o titul, druhá o záchranu. Nás bohužel čeká ta druhá varianta, ale v další sezóně určitě budeme lepší.

Kdo je největší hvězdou týmu?

Je tady spousta cizinců, šest reprezentantů. Možná kapitán bulharského nároďáku Georgiev. Je tu i Brazilec Ewerthon, který kdysi hrával s Rosickým a Kollerem v Dortmundu, ale přišel k nám po zranění, šanci nevyužil a nehraje tady.

Berete to tak, že už vám je Rusko souzené?

Pomalu jo... Byl jsem šest let ve Spartaku, pak přišla nabídka zahrát si v Birminghamu Premier League, což byl můj sen, když jsem byl mladší. Vyhrál jsem Carling Cup, ale stejně mě to táhlo zpátky do Ruska. Chtěl jsem odejít už v zimě.

Reklama

Související témata: