Hlavní obsah

Představenstvo Ajaxu vyzvalo Cruyffa k odchodu z dozorčí rady

Představenstvo Ajaxu Amsterodam vyzvalo slavného nizozemského fotbalistu Johana Cruyffa a čtyři další členy dozorčí rady k odstoupení. Jejich spor ohledně jmenování Louise van Gaala do funkce ředitele klubu totiž radu zcela paralyzoval.

Foto: Michael Kooren , Reuters

Legendární fotbalista a kouč Johan Cruyff.

Článek

Čtyřiašedesátiletý Cruyff ostatním členům dozorčí rady vytýkal, že Van Gaala jmenovali bez jeho vědomí, stejně jako Martina Sturkenbooma a Dannyho Blinda do dalších ředitelských funkcí. Pohrozil dokonce, že se kvůli tomu bude s klubem soudit.

Čtyřiadvacetičlenné představenstvo poté dospělo k závěru, že další spolupráce členů dozorčí rady není možná, a vyzvalo je k odstoupení. "Takhle to dál nemůže fungovat," prohlásil předseda Rob Been. "Nyní zvolíme dočasnou tříčlennou radu, potom novou řádnou. Ale v ní už nebude z této dosavadní pětice nikdo," dodal.

V dozorčí radě Ajaxu zasedal někdejší kouč Ajaxu a Barcelony Cruyff spolu s Edgarem Davidsem, Stevenem ten Havem, Paulem Romerem a Marjanem Olfersem. Do ostré rozepře s kolegy se nedostal poprvé, nedávno čelil obvinění z rasistických komentářů na Davidsovu adresu.

Van Gaal jako trenér dovedl Ajax v roce 1995 k triumfu v Lize mistrů, jeho vztahy s trojnásobným držitelem Zlatého míče Cruyffem však jsou dlouhodobě napjaté. Šedesátiletý Van Gaal naposledy trénoval Bayern Mnichov, ale v dubnu byl odvolán.

Reklama

Související témata: