Hlavní obsah

Z Čechů skórovali o víkendu Galásek a Wagner

PRAHA

Nepříliš povedený víkend za sebou mají čeští fotbaloví reprezentanti ve službách evropských klubů. Z vítězství se radovali pouze Gabriel z Bielefeldu, Rosický z Dortmundu a Grygera s Galáskem z Ajaxu, kapitán národního týmu dokonce skóroval. Ještě úspěšnější byl český útočník v barvách rakouského Mattersburgu René Wagner, jenž zaznamenal hattrick. Nehráli Jankulovski a Koller.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek se gólem podílel na vítězství Ajaxu v nizozemské lize.

Článek

Celá fotbalová Itálie a především její nejpopulárnější klub Juventus Turín s Pavlem Nedvědem v sestavě zažily šok v osmifinále italského poháru. Slavný velkoklub nestačil na nejhorší celek ligové soutěže a ze hřiště Atalanty Bergamo si veze porážku 0:2.

Neproduktivní útok Juventusu bez dlouhodobě vyřazeného Francouze Trezegueta nic nevymyslel, hostující defenzívu naopak dvakrát potupil Lazzari a lídra ligové tabulky čeká v lednové odvetě na jeho stadiónu Delle Alpi těžký úkol.

Marek Jankulovski z Udine, které si po nevídané gólové přestřelce přiváží cennou výhru 5:4 ze hřiště týmu trenéra Zdeňka Zemana Lecce, nebyl k utkání nominován.

Borussia Dortmund bez Jana Kollera, který pykal za žluté karty, porazila v bundeslize Freiburg 2:0. Na místě stopera se objevil dvacetiletý Brzenski a už ve třetí minutě vstřelil svůj první ligový gól po rohu Tomáše Rosického, který odehrál celý zápas. Skončil tak 322 minut trvající střelecký půst vestfálského klubu.

Úspěšný střelec ze světové kvalifikace s Makedonií Vratislav Lokvenc se tentokrát neprosadil. Na hřišti Mohuče strávil celých devadesát minut, jeho spoluhráč Filip Trojan prvních pětačtyřicet: jejich Bochum si odváží prohru 0:1. Úplně stejně dopadl ve Stuttgartu Mönchengladbach, za který odehráli Marek Heinz i Václav Svěrkoš celý zápas a Ivo Ulich byl střídán v 71. minutě. Úspěšnější zápas má za sebou Petr Gabriel, jehož Bielefeld i s českým stoperem v sestavě porazil 3:1 Brémy a přeskočil je v tabulce.

Chelsea s Petrem Čechem v brance vedla v anglické Premier league nad Boltonem už 2:0, nakonec se však musela spokojit s remízou. Český gólman při prvním gólu po přímém kopu a hlavičce Daviese neměl zcela čisté svědomí. Spokojen nemohl být ani Patrik Berger, který se sice v zápase s Manchesterem City vrátil po zranění do základní sestavy Portsmouthu a z trávníku odcházel v 74. minutě za stavu 1:1.

Sněhová nadílka v Moskvě znemožnila odehrání odvetného zápasu druhého kola Ruského poháru mezi CSKA Moskva a Sokolem Saratov. V ruské metropoli napadlo přes noc více než patnáct centimetrů sněhu a hosté, kteří nad Jiřím Jarošíkem a spol. vyhráli první zápas 2:0, se neměli kvůli přerušenému leteckému provozu jak dostat do Moskvy.

Celý zápas odehrál ve francouzské lize René Bolf za Auxerre. To ale prohrálo ve Štrasburku úplně stejným poměrem a kleslo na čtvrté místo tabulky právě za Sochaux, které má o gól lepší rozdíl skóre.

Z vesměs nepovedeného víkendu českých krajánků se vymyká trefa reprezentačního kapitána Tomáše Galáska do sítě posledního celku nizozemské ligy Doetinchemu. Ajax s Galáskem i Zdeňkem Grygerou v sestavě soupeře rozdrtil 5:0 a český záložník svou trefou uzavřel skóre.

Úspěšnější byl René Wagner, jehož hattrick pomohl fotbalistům Mattersburgu k vítězství 5:2 nad Bregenzem. Marek Kincl z Rapidu se na půdě Admiry Mödling neprosadil, stejně jako jeho kolega z útoku Tomáš Došek, a favorit prohrál 0:1. Ani Austria Vídeň s Liborem Sionkem a Štěpánem Vachouškem v sestavě nedokázala v duelu s GAK Štýrský Hradec skórovat.

Pavel Srníček v brance portugalské Beiry Mar dostal od útočníka Sportingu Lisabon Doualy dva góly, stačilo to ale na konečnou remízu 2:2 a posun na čtrnácté místo v tabulce.

Reklama