Hlavní obsah

Protest klubů proti daním zastaví ve Francii fotbalovou ligu

Paříž

Francouzskou fotbalovou ligu přeruší na konci listopadu stávka klubů. Na poslední víkend příštího měsíce ohlásilo sdružení profesionálních klubů UCPF protest proti vládou chystanému zavedení takzvané "milionářské daně". Hrát by se neměla první ani druhá liga. Ve francouzském fotbalu to bude první stávka od roku 1972.

Foto: Facebook

Fotbalisté ve francouzské lize budou stávkovat.

Článek

"Bude to víkend bez zápasů, kluby místo toho uspořádají den otevřených dveří. Jsme pevně rozhodnuti fotbal zachránit," oznámil šéf UCPF Jean-Pierre Louvel.

Protest je namířen proti chystané změně politiky firemních daní k 1. lednu, která se týká například i fotbalových klubů. U ročních mezd přesahujících jeden milión eur vláda zavádí 75procentní daň. Podle UCPF to pro profesionální kluby bude představovat zátěž v celkové výši 44 milionů eur; z toho polovina jde na vrub bohatého Paris St. Germain.

Čtyř klubů z Ligue 1 se prý daňové změny netýkají, protože takto placené fotbalisty v kádru nemají. Totéž platí pro všechny druholigové celky. Nad milion eur ve Francii údajně vydělává zhruba 120 fotbalistů.

Reklama

Související témata: