Hlavní obsah

Korupce v Itálii: Lejsal si půl roku nezachytá

MILÁN

S půlročním zákazem startu odešel od úterního slyšení disciplinární komise italského fotbalového svazu v Miláně brankář Martin Lejsal. Český brankář odchytal v červnu v dresu Benátek poločas zmanipulovaného utkání druhé italské ligy s FC Janov. Bývalý klub Tomáš Skuhravého byl vyloučen ze Serie A, kam se po deseti letech probojoval, a přeřazen až do třetí ligy.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Janov navíc začne sezónu s tříbodovým odpočtem. Předseda klubu Enrico Preziosi dostal pětiletý zákaz činnosti, tresty od několika měsíců do tří let si budou odpykávat také funkcionáři Benátek. Jejich klub však trestu unikl, protože v červnu vyhlásil bankrot. Brankář Lejsal je jedním ze dvou potrestaných hráčů, jeho kolega Massimo Borgobello má stop na pět měsíců. Janovští právníci prohlásili, že se odvolají.

Zápas Janova s Benátkami, který se hrál v posledním kole soutěže 11. června, se stal předmětem vyšetřování poté, co policie objevila v autě jednoho z funkcionářů hostí čtvrt miliónu eur (asi 7,5 miliónu korun). Policejní odposlechy pak vyvrátily tvrzení, že to byly peníze na nákup hráče.

Dvaadvacetiletý český gólman svou účast v aféře popírá. V inkriminovaném zápase byl Lejsal před koncem prvního poločasu za stavu 1:1 střídán, což vysvětlil zraněním ruky. O žádném uplácení podle svých slov nic neví, řekl jen, že před utkáním bydlel s Borgobellem na pokoji a že tam bylo nainstalováno odposlouchávací zařízení. Janov zápas vyhrál 3:2 a radoval se z postupu z prvního místa v tabulce.

Na tréninku nového klubu ho dnes zpráva z disciplinárky zastihla. "Během jednání jsem byl na tréninku, já mu přítomen nebyl. Jsem hodně zklamaný, ale nehodlám se unáhlit nějakým tvrdým komentářem," uvedl Lejsal, ale trvá na tom, že je nevinný. "Mám možnost odvolat se ke dvěma vyšším instancím a rozhodně to využiji. Spojím se se svým manažerem a věřím, že zvítězí spravedlnost," prohlásil český gólman.

Bývalý brankář reprezentační jednadvacítky, který chytal českou ligu ve Zlíně a v Liberci, je stále hráčem Regginy. V Benátkách byl na hostování a po krachu klubu si vyjednal, že v nové sezóně bude zapůjčen do Padovy. Půlroční distanc však jeho plány asi zmaří.

Reklama

Související témata: