Hlavní obsah

Sekretář švédského svazu nerozumí českému "ne" smlouvě s NHL

Prozatímní české a ruské odmítání smlouvy s NHL podle švédského tisku údajně komplikuje možnost startu zámořských profesionálů na příštích zimních olympijských hrách. Generální sekretář Švédského hokejového svazu Michael Englund s takovým názorem žurnalistů sice nesouhlasí, v tisku ale zároveň uvedl, že odporu českých a ruských klubů příliš nerozumí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Švédská strana se smlouvou s NHL souhlasí.

Článek

Média v největší skandinávské zemi dávají český a ruský postoj do protikladu se stanovisky dalších pěti států, které již dohodu s NHL schválily - se Slovenskem, Finskem, Švýcarskem, Německem a Švédskem.

Po krizovém jednání předložili zástupci Mezinárodní hokejové federace IIHF a NHL přijatelný návrh nové smlouvy právě uvedené pětici, která již předtím schválila smlouvu i v prvním znění, napsal deník Dagens Nyheter. "Detaily nového návrhu nemohu specifikovat, ale smyslem je podepsat smlouvu s uvedenou pěticí zemí hned, jakmile to bude možné," řekl listu tiskový mluvčí IIHF Szymon Szemberg.

Raději mít jistých pět zemí, než nic

"NHL soudí, že je lepší postupovat dále s touto pětkou, aby celý proces nestagnoval," dodal Szemberg. Jak deník uvedl dále, NHL tedy změnila svůj plán, neboť podle původního záměru měl návrh projít jen tehdy, kdy jej přijme všech sedm evropských národních federací.

"Chceme dospět do cíle co nejdříve," řekl k novému návrhu Englund. "Samozřejmě, že to nesmí být za každou cenu, ale každým dnem prodlení naše kluby ztrácejí. Týmy potřebují čas k tomu, aby se mohly co nejlépe připravit."

Dagens Nyheter upozornil, že české a ruské kluby nejsou spokojeny především s ekonomickými podmínkami. "Musím přiznat, že jejich odporu dost dobře nerozumím," poznamenal Englund. "Samozřejmě, že existují věci, které ve smlouvě nejsou perfektní, ale jsou tam i velmi dobré prvky, jako například posunutí přestupního termínu z 15. července na 15. června."

Englund: Vznikne zmatek

Podle Englunda nelze zapomenout ani na to, že kluby dostanou zaplaceno i za hráče bez kontraktu. "Jestliže nebude podepsána žádná smlouva, znamená to, že žádný hráč v budoucnu nepodepíše delší než jednoletou smlouvu, což přinese na hráčský trh naprostý zmatek," míní. České kluby však argumentují tím, že na rozdíl od severských států investují (stejně jako Rusové) daleko větší prostředky do výchovy mládeže.

Englund nesouhlasí s obecně rozšířeným tvrzením severského tisku, podle něhož absence smlouvy nezaručí možnost startu hráčů z NHL na olympijských hrách v Turíně. "V praxi nic nenasvědčuje tomu, že by to tak mohlo být. Po konfliktu z minulé sezóny NHL potřebuje pozitivní pozornost a olympijské hry v únoru příštího roku takovou možnost určitě nabízejí," řekl. Navíc start na olympijských hrách v Turíně i o čtyři roky později ve Vancouveru je zakotven v nové kolektivní smlouvě NHL a Hráčské asociace NHLPA.

Reklama

Související témata: