Hlavní obsah

Řecká fotbalová liga byla kvůli násilnostem už potřetí přerušena

Aktualizováno

Nejvyšší řecká fotbalová soutěž byla kvůli násilnostem chuligánů už potřetí v sezóně do odvolání přerušena. Po setkání se zástupci svazu o tom rozhodla tamní vláda. Důvodem je řádění fanoušků při nedělním utkání Olympiakosu s Panathinaikosem a potyčka funkcionářů obou klubů při úterním zasedání vedení ligy.

Řádění rowdies během zápasu mezi Panathinaikosem a Olympiakosem

 
Článek

"Máme novou vládu, která chce problém vyřešit a připravuje pro to i nové zákony," citovala agentura Reuters šéfa řeckých profesionálních soutěží Jorgose Borovilose s tím, že pozastavena byla také druhá nejvyšší soutěž. "Oznámili nám, že Superliga i druhá liga byly do odvolání suspendovány," dodal.

Řecká liga je v probíhající sezóně pozastavena už potřetí. Poprvé se nehrálo týden v září poté, co při potyčkách příznivců třetiligových celků Ethnikos Pireus a Irodotos zemřel jeden muž. Další jedenáctidenní přerušení přišlo v listopadu kvůli útoku na šéfa rozhodčích Christoforose Zografose.

Zatím není jasné, jak dlouho vynucená pauza potrvá. "Vláda chce, aby se co nejdřív opět začalo hrát, ale pro to potřebují vidět naši reakci," přidal Borovilos. "Proto s ní okamžitě začneme řešit, jaká bezpečnostní a legislativní opatření je potřeba udělat, abychom měli jistotu, že fotbal je opět bezpečný," dodal.

V ohrožení je navíc i start příštího ročníku. Jeho odložením totiž pohrozil náměstek ministra sportu Stavros Kontonis, pokud kluby nezpřísní boj s chuligány a nezavedou na stadiónech kamerové systémy a nezačnou prodávat lístky jen majitelům fanouškovských karet.

"Co se stalo během nedělního derby a co se odehrávalo na stadiónech v minulosti, už překročilo veškeré hranice," řekl Kontonis v rozhovoru pro televizní stanici Skai. "Když se navíc násilí přelije i do zasedací místnosti vedení ligy, tak je jasné, že se to vymklo kontrole. A my to nehodláme jen tak přejít mlčením," prohlásil.

Reklama

Související témata: