Hlavní obsah

Na novém stadiónu v Bordeaux s reprezentací? Takové myšlenky Plašil zahání

Praha

Má o motivaci víc. Nebo možná o dvě. V Bordeaux, kde válí, se dokončuje výstavba moderního fotbalového stadiónu, na němž budou místní Girondins hrát ligu a možná i evropské poháry a který bude v příštím roce dějištěm evropského šampionátu. Dost možná, že se na něm představí i česká reprezentace, jež zatím zvládá kvalifikaci znamenitě. „Lákalo by mě to, ale všechno je ještě hrozně daleko. Příští sezóna, mistrovství Evropy zrovna tak,“ bránil se v rozhovoru pro Sport.cz vyřknout cokoli podobného legionář Jaroslav Plašil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Plašil při tréninku české reprezentace před utkáním kvalifikace ME s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Už jste se byl podívat na nový stadión, který se ve vašem Bordeaux dokončuje?

Samo sebou že už jsme na prohlídce byli. Vždyť na něm máme hrát poslední ligový zápas této sezóny s Montpellierem.

Nadchl vás?

Aby ne. S tím naším současným se nedá vůbec srovnávat. Nechybí tam vůbec nic, má o deset tisíc diváků větší kapacitu než ten současný, prostě nádhera. Takže teď jde o to, aby byl plně využitý a v příští sezóně se na něm hrály evropské poháry.

O důvod víc, abyste v Bordeaux prodloužil smlouvu, která vám v létě končí. Už jste o jejím prolongování s klubovým vedením jednal?

Zatím ne. Uvidíme, co se naskytne.

To skutečně neuvažujete nad nejbližší budoucností a svou další kariérou?

Trochu se mi to hlavou honí, ale hlavně myslím na klub, výkony našeho mužstva, jeho bodový zisk a postavení  To je v tuto chvíli daleko důležitější, protože kdybych dumal nad budoucností, nebyly by mé výkony asi dobré.

Proto, že příkaz vedení zní: Dostat se do Evropy?!

Musíme udělat všechno, abychom se na evropskou scénu kvalifikovali. Trenér dostal nůž na krk a je to tudíž na nás.

Mimochodem, jak s novým koučem Sagnolem vycházíte?

Hned první den po jeho příchodu jsme si spolu sedli, protože chtěl vědět, jak na tom jsem a a jaké jsou mé představy. A to, co jsme si řekli, od té doby funguje.

Však také pravidelně hrajete a po návratu z italské Catanie máte na kontě 27 ligových startů. Změnila se nějak vaše role?

V podstatě ne, i když praktikujeme tři čtyři různé herní systémy a já mám v každém z nich jinou úlohu. Mně to ale nevadí, hlavně, že jsem na hřišti.

V probíhající sezóně jste vyloženě pookřál. Měla na to vliv i obměna kádru, k níž v Bordeaux došlo?

Sagnol je mladý trenér. Dříve působil u francouzské jedenadvacítky a Bordeaux je jeho první klubovou štací. Chce hrát fotbal, což nám všem vyhovuje, navíc díky předchozímu působení u reprezentace zná mladé hráče a ví, co od nich může očekávat. To vše jsou pozitivní změny, které pociťuji.

Bordeaux ovšem také, neboť figuruje na šesté příčce a na účast v pohárové Evropě může reálně pomýšlet...

Na účast v Lize mistrů aspirují Lyon, Paris SG, Monako, Marseille, v našich silách ale rozhodně je dostat se do Evropské ligy.

Jen kdyby nebyly výkony tak rozkolísané. Jeden týden jste schopni porazit čtvrtfinalistu Champions League Paris SG, další víkend však podlehnete Toulouse, jež hraje o záchranu.

Podobné zlomy se těžko vysvětlují. Jednou z příčin bude i to, že máme mladé mužstvo. Vyhrajeme nad Paris SG a do dalšího zápasu se nastupuje s podvědomím, že se nám nemůže nic stát. A ono se stane. Neuhlídáme jednu standardku a vítězství nad Paříží nepotvrdíme.

Ale vidina pohárové Evropy je i tak reálná. Stejně jako možnost, že si na novém stadiónu v Bordeaux zahrajete Evropskou ligu.

Lákalo by mě to, ale tak dopředu se nedívám.

A co takhle evropský šampionát a zápas s českou reprezentací, který byste si případně mohl v Bordeaux také zahrát?

To je ještě dál. A hlavně - nemohu vědět, co se za tu dobu stane.

Postup je však blízko. Stačí v sobotu porazit Lotyše a brána k francouzskému šampionátu se otevře.

Zatím jen pootevře, protože bychom měli patnáct bodů a o patnáct dalších se ještě bude hrát. Proto, dokud nebude postup jistý, nemluvme o něm. I když mít po pěti zápasech na kontě patnáct bodů je rozhodně lepší, než jich nastřádat méně.

To z vás mluví pověrčivost? Obava, abyste nezakřikl povinné vítězství v sobotním zápase, do něhož půjdete jako stoprocentní favorit?

To vůbec. Občas je naopak dobré, když se role vymění a my vyhrát musíme. Když všichni zahrají na sto procent, Lotyšsko zvládneme.

Máte po prvních trénincích tušení, zda se v sestavě objevíte?

Je jedno, zda nastoupí ten či onen, hlavně ať jsou výsledky.

Pevné postavení v Bordeaux, kde jste v neustálé herní permanenci, stejně jako výkon v posledním kvalifikačním duelu proti Islandu by vám ale měly místo v základní sestavě garantovat.

Pochopitelně že pomůže, když člověk pravidelně nastupuje a má tudíž herní praxi, ale záleží na trenérovi.

Hned po kvalifikaci s Lotyšskem a vyhlášení ankety Fotbalista roku následuje příprava na Slovensku. Pojedete i do Žiliny?

Proč bych nejel? Jsem tady na dva zápasy.

Reklama