Hlavní obsah

Super Řepka se o půlnoci rozloučil s West Hamem

LONDÝN

"Thomas je ještě vevnitř," povídá blonďatý mladík a ukáže na sportovního bentleye s pražskou značkou. Více říkat nemusí, protože každému v hloučku před důkladně oploceným parkovištěm fotbalistů West Hamu United je jasné, že Thomas je Tomáš Řepka, který právě odehrál svůj poslední zápas za anglický klub. "Čekám tu právě na Tomáše," svěřuje se mladík a jeho dívka dodává: "Škoda, že jede tam k vám."

Foto: archiv

Tomáš Řepka

Článek

Před necelou hodinkou Řepku vyprovodil stadión do šaten bouřlivým aplausem po závěru jeho posledního utkání v modrovínovém dresu, které West Ham vyhrál nad Fulhamem 2:1. Na trávníku ve východním Londýně strávil český obránce více než čtyři roky. Pro fanoušky byl nejprve trochu divný patron, ale nakonec si na sebe obě strany zvykly. Již dnes nastupuje do přípravy v pražské Spartě.

Čekání na poslední Řepkovu autogramiádu ve West Hamu bylo dlouhé a hráč se nakonec objevil až nedlouho před půlnocí. Lidé v hloučku podupávají a zahánějí zimu, ale nikdo neodchází.

Tomáši, pojď sem

Zvolání: "Tomáši, Tomáši, sem!" je signálem, že je třeba prostrčit ruku s fotkou či programem plotem a doufat. Veselá skupinka tří kamarádů spustí okamžitě, jakmile se hráč postaví u plotu, popěvek a ani se přitom nepokoušejí o nevyslovitelnou českou hlásku. "Repka, Repka - Super Tom!" povykují.

Tomáš Řepka postupuje od jednoho k druhému, vážně, důkladně a profesionálně, jak je v anglické lize zvykem. Fanouškům děkuje, novinářské dotazy odpaluje jednoslovnými odpověďmi. Jaké to bylo poslední den? Těžké. Jak se spoluhráči rozloučili? Prima.

Podpisy i na mobilní telefon

Mezi žádostmi o podpis se občas objeví někdo s digitálním fotoaparátem, a tak Řepka zapózuje, počká, nechá se přes plot vyfotit s mladou obdivovatelkou. "Tomáši, vrať se," lká dívka na oko úpěnlivě, ale je vidět, že to i myslí vážně.

K autu se neotočí dříve, než mají všichni fanoušci to, proč si sem přišli. Jeden si nechal podepsat i mobilní telefon. Pak teprve Řepka vyvede svého bentleye z parkovací kóje, ale ještě u výjezdu z parkoviště se nechá přemluvit, aby komusi podepsal klubovou šálu. Pak zřízenec klubu mávnutím zastaví dopravu, černý sportovní vůz se zařadí do provozu a Řepkova westhamská kapitola se definitivně uzavřela.

Reklama