Hlavní obsah

Gólman Čech prodloužil v Chelsea smlouvu

PRAHA

Fotbalový brankář Petr Čech prodloužil smlouvu v Chelsea do roku 2010. Český reprezentant, jenž byl v lednu vyhlášen nejlepším gólmanem světa, přišel do londýnského klubu předloni a jeho dosavadní kontrakt měl platnost do roku 2008. O prodloužení jeho smlouvy ve středu na tiskové konferenci v Praze informovali zástupci marketingové společnosti Sport Invest International, která Čecha zastupuje.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Třiadvacetiletý gólman, který loni vytvořil rekord v neprůstřelnosti anglické ligy a výrazně přispěl k zisku mistrovského titulu Chelsea po 50 letech, se může těšit z výrazně vylepšených podmínek kontraktu. "Petr bude nejlépe placeným českým fotbalistou a možná také sportovcem v historii," uvedl Čechův agent Pavel Zíka na dnešní tiskové konferenci.

Součástí smlouvy je také poskytnutí osobnostních práv českého brankáře pro celosvětové využití. Čech by si měl v součtu v dalších letech přijít podle britského tisku v první sezoně odhadem na 260 milionů korun, každý další rok by jeho příjmy měly růst. Dosud si prý v Chelsea vydělal téměř 60 milionů korun za sezonu.

Možná trumfne Nedvěda

Nejlépe placeným českým fotbalistou byl zatím záložník Juventusu Turín Pavel Nedvěd, který si ročně vydělá podle odhadů asi 250 miliónů korun. Nyní by měl Čech svého spoluhráče z národního týmu na pomyslném trůnu vystřídat. A měl by vydělávat více než třeba nejlépe placený hokejista světa Jaromír Jágr, který si v letošní sezóně přijde v přepočtu na 193 miliónů korun.

Nejlépe placení fotbalisté světa loňského roku (v miliónech eur):
1. David Beckham(Angl./Real Madrid)25
2. Ronaldo(Braz./Real Madrid)19,6
3. Zinedine Zidane(Fr./Real Madrid)13
4. Christian Vieri(It./Inter Milán)12
5. Alessandro del Piero(It./Juventus)9,5
6. Frank Lampard(Angl./Chelsea)9,4
7. Raúl González(Šp./Real Madrid)9,3
8. Thierry Henry(Fr./Arsenal)9,2
9. John Terry(Angl./Chelsea)8,6
10. Luis Figo(Port./Real Madrid)8,5
Pozn.: Odhadovaný Čechův roční příjem v nejbližší sezóně je 260 miliónů korun (9,15 miliónu eur). Jeho plat se má každou sezónu zvyšovat.

Čech je rád, že svoji další budoucnost spojí s londýnským velkoklubem. "Jsem velmi potěšen, že klub je spokojený s tím, co pro něj odvádím. Je to pro mě čest, že jsem součástí týmu, který má nejvyšší ambice a patří k nejlepším na světě. Navíc anglická liga je fantastická svým nasazením, atmosférou a lidmi, kteří žijí fotbalem," uvedl odchovanec plzeňského fotbalu v tiskové zprávě, kterou dnes hráčova agentura zveřejnila.

Jednání trvalo tři čtvrtě roku

Zíka prohlásil, že s klubem o nové smlouvě jednal téměř tři čtvrté roku. "Je vyjádřením Petrova dominantního postavení mezi světovými gólmany," řekl agent.

Vedení Chelsea si také Čechův krok pochvalovalo. "Vždycky jsme toužili po tom, aby Petr svůj kontrakt v Chelsea prodloužil. Měl by hrát klíčovou roli v dlouhodobém vývoji mužstva. Jsem rád, že prodloužil smlouvu až do roku 2010, protože patří mezi nejlepší brankáře světa," citovaly internetové stránky Chelsea výkonného ředitele klubu Petera Kenyona.

Reklama

Související témata: