Hlavní obsah

Čech: Chelsea ukázala, že je opravdu nejlepší

PRAHA

Dvě sezóny patří brankář Petr Čech do kádru Chelsea a už podruhé slaví triumf v anglické Premier League. V loňském roce londýnský klub vybojoval titul po dlouhých padesáti letech, letos se mu královský trůn podařilo úspěšně obhájit. Definitivu hráči Blues potvrdili v sobotu, kdy dvě kola před koncem soutěže deklasovali nejbližšího konkurenta z Manchesteru United.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

"I před zápasem jsem si říkal, že by bylo symbolické porazit největšího rivala. A my jsme pak skutečně dokázali, kdo byl letos v celé sezoně opravdu nejlepší," řekl dnes při audiokonferenci s českými novináři třiadvacetiletý gólman.

Sám prý poznal, že obhájit titul je těžší, než jej získat poprvé. "Letos proti nám všichni měli větší motivaci uspět než loni, byli jsme jako jeden velký terč. Příští rok to bude ještě jednou takové, ale my budeme zase silní. Možná se v Chelsea zrodí vítězná dynastie," poznamenal Čech. On rád by prý byl i v budoucnu její součástí. "Žádné jiné nabídky by mě teď absolutně nezajímaly, jsem v Chelsea maximálně spokojený," vzkázal Čech.

Chelsea toužila rozhodnout o titulu už v sobotu, kdy hrála poslední utkání sezony před domácím publikem. Loni mužstvo slavilo v Boltonu, nyní si mohlo vychutnat radost v domovském prostředí. "Chtěli jsme to uhrát doma, protože ty oslavy venku jsou prostě jiné než s našimi fanoušky," líčil Čech.

Konec sezóny odchytá Cudicini

Také letos ale měla korunovace titulu podobné kulisy. Hned po utkání se hráči radovali přímo na hřišti, pak s mistrovským pohárem obíhali vítězné kolečko před svými fanoušky a první část oslav dovršilo tradiční juchání v kabině.

"Flašky s šampaňským byly rozlité po celé šatně, jak už to obvykle bývá. Přišel nás pozdravit i majitel klubu pan Abramovič. Potom jsme na chvíli jeli domů a večer jsme měli sraz v jednom z londýnských barů, kde jsme to oslavili sami," popsal Čech mistrovské radovánky, na kterých si prý připíjel hlavně šampaňským. "Každý slavil podle svého, ale bylo to trochu omezené tím, že jsme v neděli dopoledne měli trénink a ještě musíme odehrát poslední dva zápasy. Hned v úterý v Blackburnu a v neděli v Newcastlu," vysvětlil plzeňský rodák.

Čecha se ale už závěrečné ligové bitvy týkat nebudou. Stejně jako loni dostane za rozhodnuté situace v brance šanci jeho náhradník Carlo Cudicini. Český gólman si chce v nejbližších dnech trochu odpočinout a nabrat síly před závěrem sezóny, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Německu.

Nepovedly se dva zápasy

Přestože Chelsea letos vyhrála "jen" anglickou ligu a na ostatní vysněné trofeje nedosáhla, hodnotí Čech končící ročník jako úspěšný. "Obhájili jsme titul, což se v novodobé historii povedlo jen Manchesteru a Arsenalu, Chelsea se to povedlo vůbec poprvé," uvedl Čech. "I když trochu zklamání z toho, že jsme nepřidali další pohár, tam zůstává. V Anglickém poháru jsme vypadli nešťastně v semifinále, v Lize mistrů pak zase s Barcelonou, i když to žádná tragédie určitě nebyla," ohlédl se za ročníkem Čech.

On sám loni v premiérové sezóně v Chelsea oslnil, když překonal několik letitých ligových rekordů v neprůstřelnosti. Tato sezóna prý pro něj osobně byla také povedená. "Loni jsem laťku nasadil hodně vysoko a myslím, že se mi ji podařilo udržet na té nejvyšší úrovni. V polovině zápasů jsem vychytal čisté konto a vyloženě se mi nepovedly asi dva zápasy," uvažoval Čech.

Jeho myšlenky se už pomalu otáčejí k reprezentaci. Národní tým už za tři týdny vstoupí do přípravy na světový šampionát a Čech se do té doby chce dostat do optimální formy. "Teď si dám tak tři nebo čtyři dny úplně volno a pak se pomalu začnu připravovat, abych se už při odjezdu na soustředění cítil v pohodě," plánoval Čech, který by se zpět do České republiky měl z Anglie vrátit v polovině května.

Reklama

Související témata: