Hlavní obsah

Jarošík i Latka si v Birminghamu budou asi balit kufry

LONDÝN

Český fotbalista Jiří Jarošík se ze všech sil snažil pomoci tomu, aby anglický prvoligový tým Birmingham City nemusel sestoupit. Nepodařilo se to, a majitel klubu David Sullivan ve středu řekl, že Jarošík bude spolu s dalším zapůjčeným hráčem Nickym Buttem mezi prvními, s kterými se tým kvůli úsporným opatřením po sestupu rozloučí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík

Článek

Přitom ještě počátkem dubna hovořil trenér Steve Bruce o tom, že by Jarošíkovi rád nabídl smlouvu, kdyby tým v první lize zůstal. Jarošík je kmenovým hráčem Chelsea a teoreticky by se mohl vrátit do Londýna. Nezdá se však pravděpodobné, že by pro něj José Mourinho našel v týmu anglického mistra uplatnění.

Jarošík podle britského tisku dával během ligového ročníku najevo, že ve slabém Birminghamu hrát nechce, a měl zájem o přestup zpět do Ruska. Z CSKA Moskva, kde dříve hrával, však prý kladná odpověď zatím nepřišla.

Urostlému záložníkovi se přitom v anglické lize celkem dařilo a v tomto ročníku dal pět branek. "Jeho bilance, a to s týmem, který byl většinu sezóny mezi posledními třemi v tabulce, je skvělá," hodnotil ho v dubnu Bruce.

Sestup znamená v Anglii snížení příjmů

"Umí se dostat dopředu, umí dát gól a umí tvořit," vypočítal jeho kladné vlastnosti trenér, který ho označil za talentovaného a všestranného fotbalistu. Dodal ale také, že jsou chvíle, kdy by Jarošíka nejraději uškrtil.

Sestup z první do druhé ligy znamená pro fotbalový klub v Anglii vždy znatelné snížení příjmů, a proto dal majitel Birminghamu okamžitě najevo, že bude nyní počítat každou penci. Řekl, že někteří hráči ho zklamali a že v klubu, který se musí pokusit dostat zpět do první ligy už v příští sezóně, nebude místo pro "mrtvé dřevo", tedy hráče s vysokými platy, kteří se jen vezou. Podle jeho názoru potřebuje klub "čerstvé, mladé nohy" a hráče "hladové po vítězství".

Latka se pravděpodobně vrátí domů

Klub zřejmě opustí i Martin Latka, který tam byl na hostování ze Slavie. Podle manažera pražského klubu Lubomíra Pučka Birmingham neuplatnil opci na jeho přestup, a tak se Latka po šesti měsících v Anglii pravděpodobně vrátí domů. Zatímco Jarošík nastupoval poměrně často, jeho mladší spoluhráč odehrál v anglické lize jen šest zápasů.

Tým, který sestoupí z nejvyšší soutěže, v první řadě není u dělení příjmů z televizního kontraktu, což je kolem 20 miliónů liber (800 miliónů korun) ročně pro každý klub. V druhé lize to je zhruba půl miliónu. Pravidla stanoví, že klub, který sestoupil, může počítat se "zlatým padákem" asi 5,5 miliónu liber po první dva roky v druhé lize. V každém případě pak činí "deficit" jen z televizních příjmů kolem 14 miliónů liber.

Reklama

Související témata: