Hlavní obsah

Do Skotska přijel s batohem, teď odchytal 200. zápas! Místní mě už berou za svého, říká Černý

Glasgow/Praha

Jeho příběh připomíná pohádku o tovaryšovi, který s prázdnýma rukama vyrazil do světa, kde ke štěstí přišel. Je tomu 10 let, kdy se tehdejší brankář olomoucké Sigmy Tomáš Černý sbalil a s batohem na zádech odjel do Skotska. Za Hanáky odchytal jediný ligový zápas, necítil perspektivu. Udělal životní krok. Ve Skotsku si vydobyl značný respekt, stihl i angažmá v Bulharsku a v Řecku. Jednatřicetiletý gólman, který druhou sezónu úspěšně působí v glasgowském Particku Thistle, si o víkendu připsal už 200. odchytaný soutěžní zápas v dresu některého ze skotských klubů.

Foto: Archiv Tomáše Černého

Tomáš Černý ve skotské slotě.

Článek
Fotogalerie

Jaké byly vůbec vaše původní plány, když jste se v roce 2007 chystal do Skotska?

Pouze krátkodobé. Dostudoval jsem na Univerzitě Palackého v Olomouci, běžel mi kontrakt v Sigmě. Jenže jsem chytal jen za béčko, tím pádem jsem vypadl z reprezentační jednadvacítky. Cítil jsem, že musím na pár měsíců změnit vzduch, vyčistit si hlavu. Do Skotska jsem odjel na blind.

Odcestoval jste, aniž byste měl domluvené angažmá?

Byl jsem připravený skončit s fotbalem a věnovat se dál studiu. Nebo normálně pracovat. Všechno se ale schumelilo tak, že mě po třech týdnech angažoval druholigový Hamilton, za rok jsem s ním postoupil mezi elitu. Kariéra se mi nastartovala neuvěřitelným způsobem, včetně angažmá v Bulharsku a Řecku mám odchytáno kolem tří set zápasů na nejvyšší úrovni.

Kariéra v kostce:
Tomáš Černý
Narozen: 10. dubna 1985
Kluby: Sigma Olomouc (2002–2007), Hamilton Academical (Skotsko, 2007–2012), CSKA Sofia (Bulharsko, 2012–2014), Ergotelis (Řecko, 2014–2015), Hibernian FC (Skotsko, 2015), Partick Thistle (Skotsko, 2015–?)

Cítíte se už polovičním Skotem?

Místní mě už berou za svého. Skotsko je malá země, lidé tu fotbal milují. Když přijede pošťák nebo nějaký řemeslník, vědí, ke komu jdou. Moje manželka je Skotka, máme dvouletého synka, který se tu narodil. Dá se říct, že Skotsko je můj druhý domov. Stihl jsem ho celé procestovat, poznávat nová místa mě moc baví.

Jste povahou dobrodruh?

Pokud má člověk možnost žít v jiné zemi, měl by poznat její kulturu, i různá místa. Ve Skotsku jsem zprvu uzavíral krátkodobé kontrakty. Počítal jsem s tím, že tady brzy skončím, proto jsem co nejvíc cestoval. Vyrážel jsem prakticky každý volný den. První dva roky ve Skotsku jsem ani neměl auto. Jezdil jsem vlaky, autobusy. Na menších ostrovech stopem nebo na kole. Když jsem podnikl cestu na Orkneje, jel jsem třemi autobusovými linkami a poté lodí. Z Glasgowa mi to trvalo osmnáct hodin.

Existuje vůbec ve Skotsku místo, kde jste ještě nebyl?

Vnější Hebridy a Shetlandy. Jsou hodně daleko. Teď je to složitější. Není ideální jezdit s malým synkem na kole, na ostrovech fouká a často prší. Ale věřím, že se tam jednou dostanu.

Navykl jste na tamní počasí?

Zprvu ano. Bohužel tím, jak jsme strávili dva roky v Bulharsku a šest měsíců na Krétě, byl pro návrat těžký. Hlavně pro manželku, zvykla si na sluníčko. Ale dá se to.(směje se) V Glasgowě jsme koupili dům, jsme moc spokojení.

Po fotbalové stránce vám Skotsko sedí nejvíc?

Každá soutěž měla něco do sebe. Ve Skotsku mi to ale fotbalově vyhovuje nejvíc. Chytat pravidelně na Celtiku před šedesáti tisíci diváků je přece úžasný zážitek.

Nyní druhou sezónu působíte v Particku Thistle. Jak byste klub charakterizoval?

V popularitě je to třetí klub v Glasgow. Přirovnal bych naše postavení k Bohemce v Praze, kde je za Spartou a Slavií. My jsme alternativou pro ty, kteří nefandí Celtiku nebo Rangers. Máme fanoušky po celém světě, návštěvy doma na běžná utkání ale nejsou vysoké. Na atraktivní soupeře přijde osm tisíc, na ostatní zhruba polovina. Na druhou stranu máme silnou základnu skalních příznivců, je jich zhruba tisíc, kteří za námi jezdí i ven.

Byl jste vyhlášen nejlepším hráčem Particku uplynulé sezóny, daří se vám i v té letošní. Prožíváte nejlepší období kariéry?

Těžko soudit. Před lety v Hamiltonu jsem se stal hráčem měsíce skotské ligy, toho si moc považuju. Měl jsem i solidní čísla v Bulharsku. Jsem rád, že se nám s Partickem daří, atakujeme první šestku, která bude hrát play off. Loni nám uniklo o skóre, snad to nyní vyjde.

Myslí Partick na evropské poháry?

To by byl pro klub historický úspěch. Z ligy to bude těžké, body v play off zůstávají, ztrátu na pohárové příčky máme velkou. Jsme ale ve čtvrtfinále Skotského poháru, třeba to vyjde.

V klubu máte smlouvu do příštího léta. Zůstanete, nebo přemýšlíte o další změně?

To už mi bude třiatřicet let, uvidíme, jestli o mě bude zájem. Pokud výkonnost mít budu, v Particku bych rád zůstal. Ale jsem otevřený tomu, zakusit ještě jednu zahraniční zkušenost.

Máte nějakou vysněnou destinaci?

Ani ne, záleží vždy na nabídce. Sny člověk může mít, ale pravděpodobnost, že se vyplní, je malá.

Usadíte se po kariéře natrvalo ve Skotsku? Nebo zvažujete návrat do Česka?

Až se bude blížit konec kariéry, tak si se ženou sedneme a rozhodneme se. Život v Česku jsme si už také vyzkoušeli. Při mém zranění jsem rehabilitoval čtyři měsíce v Olomouci. Víme, že možností, kde se usadit natrvalo, je víc.

Z Česka jste pryč už 10 let. Pamatujete se vůbec ještě na váš jediný zápas v české lize?

Moc dobře. Martin Vaniak tehdy onemocněl, tak jsem se dostal do brány. Bylo to v Příbrami, na zmrzlém hřišti. Pro těch pár diváků to muselo být utrpení. Navíc utkání skončilo bez branek. Ale aspoň můžu říkat, že mám čisté konto i z české ligy. (směje se)

Reklama

Související témata: