Hlavní obsah

Mistr Belgie Anderlecht odvolal kouče Weilera, trenéra mění i německý Wolfsburg

Brusel/Praha

Trenér Andrea Stramaccioni sice porážku v derby se Slavií ustál. Jinak ale kouče mění celá řada týmů po celé Evropě. Ke změně kouče sáhl třeba belgický mistr Anderlecht, nebo německý Wolfsburg či španělský Alavés.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Fotbalisté Anderlechtu prohráli v Lize mistrů s Bayernem, vedení belgického mistra teď odvolalo kouče Reného Weilera.

Článek

Čtyři měsíce po mistrovských oslavách dostal švýcarský trenér René Weiler v Anderlechtu Brusel vyhazov. Klubovému vedení došla trpělivost po sedmi kolech belgické ligy, po nichž je slavný fotbalový tým až na devátém místě tabulky s pouhými devíti body. Vedením mužstva byli dočasně pověřeni všichni tři Weilerovi asistenti.

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý obránce převzal Anderlecht před minulou sezónou a dovedl ho k titulu, prvnímu pro bruselský klub po třech letech a celkově 34. v historii. Po sobotní remíze s Kortrijkem (2:2) však dali najevo nesouhlas i fanoušci a protestovali v okolí stadiónu.

"Získal 34. titul, dovedl tým do čtvrtfinále Evropské ligy, kvalifikoval Anderlecht do základní skupiny Ligy mistrů a pomohl mladým talentům jako Youri Tielemans a Leander Dendoncker. Za to mu patří dík," uvedl klub v prohlášení. Ze sedmi kol Anderlecht vyhrál jen dvakrát a Ligu mistrů zahájil debaklem 0:3 od Bayernu Mnichov.

Nizozemec Jonker balí jako první v bundeslize

Prvním odvolaným trenérem v této sezóně německé fotbalové ligy se stal Nizozemec Andries Jonker z Wolfsburgu. Dolnosaský klub to oznámil na svém webu den před utkáním proti Brémám, Jonkerův nástupce dosud není znám.

Čtyřiapadesátiletý Jonker povýšil z funkce asistenta letos v únoru a dovedl trápící se "Vlky" k záchraně. V nové sezoně však německý šampion z roku 2009 vyhrál jen jeden zápas ze čtyř a v tabulce je se čtyřmi body až čtrnáctý.

Nového kouče má španělský Alavés

Dosavadní asistent Javier Cabello nahradil na lavičce posledního týmu tabulky španělské ligy Deportiva Alavés odvolaného Argentince Luise Zubeldíu. Fotbalisté Alavésu nemají po čtyřech kolech ani bod a ještě nevstřelili gól.

Šestatřicetiletý Zubeldía převzal mužstvo v červnu po odchodu krajana Mauricia Pellegriniho. Ten dal po úspěšné sezóně přednost angažmá v Southamptonu. K trenérské výměně baskický klub sáhl po domácí porážce 0:3 s Villarrealem. Postaral se tak o první změnu na lavičce španělských týmů v této sezoně Primera División.

Reklama