Hlavní obsah

Arsenalu premiéra nevyšla, ale fanoušci byli v extázi

LONDÝN

Měla to být obrovská sláva. Arsenal hrál v sobotu první ligový zápas na zbrusu novém stánku Emirates Stadium. Vyprodáno do posledního místa, přes 60 000 lačných fanoušků. Čekalo se velké vítězství, vždyť Aston Villu, která dorazila do Londýna bez zraněných Baroše i Bergra, někteří experti pasují na adepta sestupu z Premier League.

Článek

Jenže všechno se nakonec seběhlo trošku jinak, než bylo napsáno v optimistickém scénáři každého, jehož srdce bije pro Gunners. Remíza 1:1, kterou zachránil až v závěru sváteční brazilský střelec Gilberto Silva, oslavy trochu pokazila.

Rosický v civilu

Na trávníku se neobjevil ani Tomáš Rosický, jediná velká letní posila Arsenalu. Po svalovém zranění začal teprve v sobotu poprvé trénovat s míčem. Na Emirates Stadium usedl do třetí řady za lavičkami. Oblečený v civilu vedle dalších hráčů, kteří nemohli nastoupit. "Prožíval jsem to hodně, atmosféra byla nádherná," přiznal.

K novému stadiónu, jehož výstavba stála v přepočtu téměř šestnáct miliard korun, se trousily davy fanoušků už brzy po poledni. Cílové stanice metra Arsenal a Finsbury Park praskaly ve švech. Na stařičkém stánku Highbury, který byl domovem klubu dlouhých 93 let, byla vrata omotaná řetězem. Ten už patří minulosti. Přesto kolem něj skoro každý projde, vždyť je vzdálený jen pár set metrů.

Dresy se sedmičkou na zádech a nápisem Rosicky se už dají koupit úplně všude. U pouličních prodavačů za 9 liber, oficiální repliky v novém obchodu s klubovými suvenýry vyjdou podstatně dráž. Přes 50 liber. Ale pravý fanoušek Arsenalu jiný než oficiální dres nekoupí, byla by to potupa.

V megastoru je narváno k prasknutí, prodavači ukládají do pokladen tisíce liber. Na dračku jde úplně všechno. I stolní lampy s logem klubu nebo povlečení. Někteří lidé se jméno českého záložníka ještě pořádně nenaučili vyslovovat. Pouliční stánkaři různých národností většinou vyhrknou: Tomas Rozicky. Ale televizní komentátoři už ho vyseknou skoro jako rodilí Češi.

V hospodách plno

Hospody před výkopem jsou zaplněné do posledního místa. Na Holloway Road se v legendární pivnici fanoušků Arsenalu nedá ani stát. Pivo za dvě libry teče proudem. Když se blíží zápas, skoro všichni jdou na stadión. Zůstane jen pár těch, kteří lístek nesehnali. A pořádně se čertí, když žádná anglická televize utkání nevysílá. Nakonec díky vymoženostem techniky sledují marný boj Arsenalu prostřednictvím satelitu z jednoho arabského kanálu.

Tolik očekávaný zápas se pro domácí nevyvíjí dobře. Brzy po nástupu do druhé půle dává Švéd Mellberg z Aston Villy po rohu hlavou gól. Přitom soupeř je téměř neškodný, pomalu se nedostane za půlku.

Arsenal buší do týmu z Birminghamu jako hluchý do vrat. Vytvoří si dost šancí, jenže branka Aston Villy odolává. "Ono se tam těžko dostávalo, když tam od nich stálo deset lidí na vápně. Byli hrozně zalezlí," zastával se spoluhráčů Rosický.

Henry a spol. často místo střely ještě zbytečně hledali lépe postaveného spoluhráče. A ťukes v podání Arsenalu byl často moc i na věrné příznivce. Chtěli góly. Nakonec se dočkali aspoň jednoho. "Škoda, že jsme to ještě nestrhli na svou stranu," litoval Rosický.

Když se ve druhé půli dostal na trávník sedmnáctiletý talent anglického fotbalu Theo Walcott, příznivci Gunners ho vyvolávali jako hrdinu, byť jde o fotbalistu, který za Arsenal do soboty v lize neodkopal jediný zápas. Zato byl s anglickou reprezentací na mistrovství světa. Je fakt, že hru hodně oživil. U fanoušků měl snad větší aplaus než Henry. "Je to kluk, který má obrovské předpoklady. A hlavně Angličan. Vždyť v základu nastoupil z domácích hráčů jen Hoyte. Proto ho lidi mají tak rádi," líčil Rosický.

I přes nečekanou ztrátu bodů se na Emirates Stadium stejně pěly oslavné chorály. Fanoušci si první zápas rozhodně pokazit nenechali. "Je to nádhera, člověka taková fantastická atmosféra úplně vtáhne," přiznával český reprezentant, na jehož domácí premiéru si celý kolos jménem Arsenal musí počkat. Možná už jen do středy.

Reklama

Související témata: