Hlavní obsah

Gólman Laštůvka vystřídá ve Fulhamu Drobného

Český fotbalový gólman Jan Laštůvka dochytá letošní sezónu ve Fulhamu. Londýnský klub angažoval čtyřiadvacetiletého brankáře ve čtvrtek v noci jen pár minut před koncem přestupního termínu z ukrajinského Šachtaru Doněck, se kterým se dohodl na brankářově hostování do konce sezóny s následnou opcí na přestup.

Foto: www.banicek.cz

Jan Laštůvka

Článek

Ve Fulhamu vystřídá Laštůvka dalšího českého brankáře Jaroslava Drobného, kterého vedení po uzavření dohody s Doněckem uvolnilo. Fulham to uvedl na své internetové stránce. Drobný už delší čas nefiguroval v plánech trenéra Chrise Colemana a jaro strávil na hostování v Haagu. Bývalá opora Baníku Ostrava Laštůvka svede boj o post týmové jedničky s Finem Antiim Niemim.

"Seběhlo se to neskutečně rychle, během několika hodin. Ještě jsem ani nemluvil s nikým z klubu, ale agent mě ujistil, že o mě mají zájem," řekl ČTK karvinský odchovanec, který byl během posledních týdnů v kontaktu i s dalšími kluby Premier League West Hamem a Portsmouthem. Námluvy se však protahovaly tak dlouho, až oba týmy angažovaly jiné brankáře.

Nakonec se přestup zrodil v okamžiku, kdy už to Laštůvka ani nečekal. Manažer ho o jednáních s Fulhamem informoval až ve čtvrtek odpoledne. "A ještě pozdě večer, před půlnocí, jsem jel na stadion. Po faxu se podepsaly smlouvy," uvedl Laštůvka.

Přijde o Ligu mistrů

Jeho nový klub se pohybuje ve středu tabulky anglické ligy a Laštůvka má téměř jistotu, že čtvrtý titul po sobě nezíská. Dvakrát slavil ligový triumf v Doněcku a před odchodem na Ukrajinu v Ostravě. "Je to obrovská výzva. Vždycky jsem chtěl chytat v Anglii a najednou se mi to splnilo. Hrozně se na to těším," řekl Laštůvka.

Bývalého gólmana české jednadvacítky čeká hektický víkend. Místo klidných dní v Doněcku během reprezentační pauzy přijde na řadu zařizování formalit a let do Londýna. "Zatím toho o klubu moc nevím. Znám samozřejmě letošní výsledky a vím, kteří gólmani tam jsou. Ale ani s Jardou Drobným jsem se ještě nestihl pobavit. Je to strašně čerstvé," prohlásil Laštůvka.

S odchodem do Londýna přijde o šanci zachytat si znovu v Lize mistrů. Doněck se kvalifikoval do hlavní fáze a čekají jej zápasy s AS Řím, Valencií a Olympiakosem Pireus. "Neberu to jako nějakou tragédii. Vždycky jsem snil o Anglii a to teď pro mě bude taková Liga mistrů. Chci se prosadit a udělám pro to všechno," řekl Laštůvka.

Zápasový křest v novém týmu by si mohl odbýt v sobotu 9. září, kdy se Fulham představí v Newcastlu.

Drobný hledá nové angažmá

Drobný se po rozvázání smlouvy s Fulhamem stal volným hráčem a bude si hledat nové angažmá. "Protože se ze smlouvy vyvázal ještě před koncem přestupního termínu, je nyní v pozici, že může uzavřít nový kontrakt kdykoliv během sezony bez ohledu na konec přestupního termínu," řekl ČTK Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která Drobného i Laštůvku zastupuje.

Laštůvka bude šestým českým fotbalistou v anglické lize a třetím gólmanem. V Chelsea chytá Petr Čech a v Tottenhamu dělá náhradníka Radek Černý. V budoucnosti k nim může přibýt šestnáctiletý talent Marek Štěch, který rovněž ve čtvrtek uzavřel smlouvu s West Hamem, kam přestoupil z pražské Sparty.

Reklama