Hlavní obsah

Bílek se svými vyvolenými odletěl vládním speciálem k bitvě s šampióny

PRAHA

Nasedli do vládního speciálu České republiky a s pocity vážené delegace odletěli dnes pár minut po půl třetí svěřenci trenéra Michala Bílka k fotbalové bitvě jara do Granady, kde se utkají v pátek ve 22 hodin se španělskými mistry světa a Evropy. V pokračující kvalifikaci evropského šampionátu 2012 se pokusí elitní český výběr zaskočit mužstvo trenéra Del Bosqueho, aby se stejně hrdě mohl vracet domů k pokračování bojů o účast na turnaji v Polsku a na Ukrajině úterním zápasem s Lichtenštejnskem v Českých Budějovicích.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Čeští fotbaloví reprezentanti na letišti.

Článek

„Odlétáme k zápasu s nejlepším týmem světa, proti němuž není snadné hrát. Ale přesvědčili jsme se na případech jejich loňských zápasů s Portugalskem a Švýcarskem, že občas jsou k poražení,“ usmíval se Michal Bílek, trenér elitního českého výběru, na vojenském letišti v Kbelích.

Neměl důvod podávat se černým myšlenkám, ještě než vládní speciál vystoupal do vzduchu. Tým má kompletní, nemusel dělat žádnou změnu ze zdravotních důvodů. Po pondělním regeneračním tréninku včera dopoledne jeho svěřenci pilovali za zavřenými dveřmi strahovského stadiónu Evžena Rošického standardní situace, odpoledne pak došlo na nácvik taktických variant hledajících optimální způsob bránění záložní řady Španělska, což si čeští hráči zopakovali i při hodinovém středečním tréninku před obědem.

„V loňském roce Španělsko celkem třikrát prohrálo. Mistrovství světa ovládli, ale většinu zápasu vyhráli o gól a na jednotlivá vítězství se hodně nadřeli,“ říkal Bílek, který v době aktivní kariéry ve Španělsku působil v Betisu Sevilla. „Opráším jazykové dovednosti, které mám z rok a půl dlouhého angažmá. Stále se domluvím,“ plánoval Bílek.

Vzorem by měla být hra Švýcarska

Na žádné procházky a rozjímání nad kouzelnou historií Granady však nebude mít čas. Už dlouhé týdny v hlavě spřádá plán, jak připravit Španělům šok. A je jasné, že fanoušci se žádné lahodné podívané ze strany českého týmu nedočkají. „Třeba Švýcaři hráli proti Španělům hodně zezadu. Pořád jen bránili. Jejich jediným cílem bylo nepustit pozdější mistry světa do šance, což naplnili takřka dokonale a jeden brejk jim vyšel,“ naznačoval Bílek, kudy vede cesta k vytouženému úspěchu.

Hráči nebyli z kvapem se blížící bitvy s fenomenálním týmem nijak vyklepaní. „Španělská touha po delší době vyhrát výraznějším rozdílem a potěšit fanoušky mě nijak neděsí. Ať si nechají zajít chuť a zchladí si žáhu až jindy,“ usmíval se stoper Roman Hubník.

„Určitě se dají ubránit. Musíme prostě hru maximálně rozbít. Zastavovat je i za cenu faulů, zápas rozkouskovat, zpomalit a fotbal jim otrávit,“ přemítal záložník Jaroslav Plašil, jenž má se španělským fotbalem zkušenosti z dvouletého angažmá v Pamploně.

V Granadě česká reprezentace přistane přibližně v půl šesté odpoledne. Hráči se ubytují v hotelu Hospes Palacio de los Patos. Ve čtvrtek v osm hodin večer je čeká oficiální trénink, v pátek hodinu před polednem pak absolvují s ohledem na pozdní začátek zápasu ještě rozcvičení a menší přípravu na hřišti. Zápas se španělskými obhájci titulu pak začne ve 22 hodin v Granadě.

Reklama

Související témata: