Hlavní obsah

Bílek už vzpouru outsidera zažil: I Španělé mohou klopýtnout

Radek Malina (Granada)Sport.czPrávo

Nejtěžší bitva trenérské kariéry čeká v pátek večer v Granadě Michala Bílka, šéfa českého reprezentačního fotbalového výběru. Jím složený celek se v pátek ve 22 hodin postaví v pokračující kvalifikaci o ME 2012 Španělsku, úřadujícím mistrům světa a Evropy. „Přeji si, aby domácí borci neměli den a my podali vynikající výkon. Pak můžeme uspět,“ připouští trenér národního celku, že k úspěchu je potřeba souhra několika faktorů.

Foto: Marcelo del Pozo, Reuters

Trenér reprezentačních fotbalistů Michal Bílek (vlevo) a kapitán týmu Tomáš Rosický

Článek

Jak velkou šanci zaskočit domácí výběr má český celek v pátečním kvalifikačním utkání?

Uspět je nesmírně těžké. Španělé doma prakticky neprohrávají. Mají obrovskou kvalitu. Ale lze s nimi hrát. Přeji si, aby neměli den a my naopak podali vynikající výkon.

V probíhající bitvě o evropský šampionát v Polsku a na Ukrajině už jste jednu vzpouru outsidera zažil, když podceňovaná Litva v Olomouci v září minulého roku porazila právě český výběr. Může se i v pátek večer v Granadě z vítězství radovat outsider?

Jistě. I tak výborné mužstvo, jakým bezpochyby je Španělsko, může prohrát. Určitě mohou klopýtnout.

Existuje zaručený způsob, jak Španěly zaskočit a i v domácím prostředí je potupit?

Jde o mistry světa a Evropy, což hovoří za vše. V jejich kádru není hráč, který by představoval pro celkovou hru týmu výraznou slabinu. Mají skvělé jednotlivce. Ať prostě vezmete kohokoliv, jde o výraznou individualitu. Tudíž musíme být kompaktní, včas přistupovat k protihráčům. Klíčová bude defenzivní složka.

Kolik času jste pilováním obranné činnosti strávili před utkáním ve Španělsku?

Příprava byla odlišná ve srovnání s těmi předchozími. Defenzívě jsme se věnovali výrazně, byť jsme měli jen tři kompletní tréninky. Ale Španělé se umí jako nikdo jiný na světě prosadit při hře jeden na jednoho. Proto jsme prostě museli obranu ladit více než v minulosti.

Říkáte, že jste měli jen tři kompletní tréninky, protože na předzápasové přípravě ve čtvrtek večer a regenerační jednotce v pondělí jste mnoho věcí nemohli nacvičit. Kolik času by bylo zapotřebí v optimálním případě k přípravě na střet s mistry světa a Evropy?

Každý tým, který hraje proti Španělsku či Barceloně, se snaží připravit co nejlépe. Někdo má méně času, někdo týden. A stejně mnohdy ani taková doba nestačí. Hodně jsme v přípravě využívali rozborů u videa. Kluci viděli, jak Španělé pracují. Udělali jsme maximum, aby měli hráči dostatek informací.

Poprvé od mistrovství světa v Německu nevstoupí český tým do kvalifikačního utkání jako favorit. Lesk českého týmu už přeci jen trošičku zašel prachem. Mohou Španělé váš tým podcenit?

S tím rozhodně nepočítám.

Berete páteční kvalifikační souboj tak, že český tým v něm nemá co ztratit?

My už jsme ztratili tři body doma s Litvou na startu kvalifikace. A někde je prostě musíme získat zpět. Takže platí, že i ve Španělsku. Jde o kvalitního protivníka, ale my se pokusíme deficit smazat. Domácí jsou výrazným favoritem zápasu. Jakýkoliv bodový zisk by nás proto nesmírně posílil do dalších bojů z hlediska sebevědomí. Za dané konstelace by pro nás i remíza představovala úspěch.

Páteční zápas začne až ve 22 hodin. Upravili jste nějak program s ohledem na pozdní výkop?

Ano. Už čtvrteční program jsme trošku natáhli. Kluci mají večeři krátce před desátou večer, v osm je trénink. Chceme, aby šli později spát. V pátek v jedenáct dopoledne je lehčí trénink přímo na hřišti. Čtyři hodiny před zápasem pak bude lehká večeře.

Reklama

Související témata: