Hlavní obsah

Rosický chce Španělům ublížit ofenzivou: Nelíbí se mi, jak nás všichni odepisují

GRANADA

Nechce se smířit s rolí obětního beránka. V pátek večer povede záložník Tomáš Rosický český reprezentační fotbalový tým v Granadě do bitvy s úřadujícími mistry světa a Evropy v pokračující kvalifikaci o ME 2012. A odsuzování jeho družiny ještě před výkopem zápasu se Španělskem ve 22 hodin do role otloukánka, jenž si přijel pro výprask, se českému kapitánovi pranic nelíbí. „Nepřijeli jsme odevzdaní ani předem poražení,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Rosický na tiskové konferenci

Článek

V jakém rozpoložení je český tým před pátečním zápasem se španělskými mistry světa a Evropy?

Rozhodně není nikdo vystrašený. Nevšiml jsem si na nikom z kluků takového stavu. Ničeho se nebojíme.

Přišel souboj s tak silným soupeřem v optimální čas?

Myslím, že je úplně jedno, kdy na Španěly narazíme. Podle čeho lze tohle posoudit? Z výsledku nebo výkonu jednoho přípravného zápasu v Chorvatsku? Třeba na podzim proti Skotsku jsme hráli dobře. Tehdy jsem byl s naším projevem spokojený. A pořád máme v kádru hráče, kteří dokáží Španělům ublížit.

Co si má člověk představit pod pojmem ublížit?

Nemyslím, že je skopeme jako psy. My nemáme mužstvo obranářů. Nemůžeme stát na našem velkém vápně a čekat. Musíme hrát dopředu. Ublížit můžeme Španělům pouze ofenzivou. Neztotožňuji se s názorem, že můžeme uspět jen čirou náhodou nebo nějakým omylem. Každý je zranitelný. Nelíbí se mi, do jaké role nás všichni staví. Že nás odepisují.

Jenže když jste nedávno hráli s Arsenalem na Barceloně, která tvoří základ španělské reprezentace, vůbec jste se nedostali ke střele. Neměli jste ani jednu za celý zápas.

Nejen Barcelona, ale i španělský národní tým hrají obranu hodně vysoko. Je potřeba překonat jejich vlnu presingu, s nímž začínají už na polovině soupeře. Jakmile se člověk dostane za tuhle linii, už není bez šance.

Radil jste reprezentačním trenérům v přípravě s ohledem právě na nedávný zápas Ligy mistrů?

Podělil jsem se s nimi o nějaké poznatky, což je pochopitelné. Zápas se hrál před pár dny.

Lze uplatnit zkušenosti z nevydařené odvety v Lize mistrů pro potřeby reprezentace?

Pochopitelně, protože půlka týmu z Barcelony je i základem reprezentace, jejíž styl je tudíž hodně podobný. Hlavně pochopitelně v záloze, kde nastupuje trojice Xavi, Iniesta a Busquets. Jsou neuvěřitelně sehraní. Jde o srdce španělské reprezentace, které musíme eliminovat. Španělé jsou tak dobří proto, že mají naprosto mimořádnou záložní řadu.

Jaký je tedy podle vašeho mínění recept na španělský tým?

Oni moc neztrácejí míč. Právě v jeho držení jsou nejlepší na světě. Takže klíčové je se nevzdávat, neztrácet hlavu a být maximálně koncentrovaný, přestože budeme hrát třeba dlouho bez balónu a budeme jen vyplňovat prostor.

Je při pohledu na všechny statistiky, výčet úspěchů španělských hráčů ať už v reprezentaci či na klubové úrovni, radost nastoupit k takovému zápasu?

Rozhodně! Zcela nepochybně! Všichni se moc těšíme. Vždyť půjde o zápas s mistry světa. Každý je hodně nabuzený. Nikoliv však přemotivovaný. My nemáme co ztratit. Domácí jsou jasným favoritem, což je nezpochybnitelné. Ale my jsme rozhodně nepřijeli do Granady odevzdaní a předem poražení. Budeme bojovat.

Nebojíte se vzájemného střetu ani z pozice kapitána?

Vím, že největší odpovědnost mám já, což je bez debat. Ale nepůjde o výkon jednotlivců. Potřebujeme, aby zahrál dobře celý tým. To je rozhodující.

Utkání začne netradičně až dvě hodiny před půlnocí. Představuje pozdní výkop pro český tým velký problém?

Ne! Žertujeme s klukama, že hlavně nesmíme na hřišti večer usnout. Ale je pravda, že páteční den bude hodně dlouhý. Já navíc ještě nejsem zrovna spáč na počkání, takže pro mě je takový začátek za trest. Nějak to překlepu.

I tak ale asi budete spíše odpočívat na pokoji, polehávat a relaxovat?

Rozhodně. Určitě nevyrazím na procházku do města. Byli jsme ve čtvrtek před obědem u katedrály. Zdejší historické centrum je moc pěkné. Ale courat před zápasem by byl pěkný nesmysl.

Může českému týmu nahrát případné podcenění ze strany španělských šampionů?

Když nás porazí, už budou jednou nohou na mistrovství Evropy. Takže jsem si jistý, že k žádnému podcenění z jejich strany nedojde.

Mistři světa zvolili pro zápas stadión v Granadě, na který se vejde jen šestnáct tisíc fanoušků. Domácí budou mít v hledišti nepochybně převahu, ale přeci jen podpora nebude taková jako v Madridu či v Barceloně. Ani tohle nemůže českému týmu nahrát?

Myslím, že zdejší fandové jsou velmi temperamentní a umí vytvořit skvělou atmosféru v jakémkoliv množství. Několikrát jsem jejich skvělou podporu zažil na hřišti v roli protivníka a těším se, že v pátek večer vytvoří znovu skvělé prostředí.

Španělé se po příjezdu k hotelu sotva prodrali přes šílící dav fanoušků. Nezávidíte jim jejich podporu?

Jejich příznivci jsou vážně skvělí, ale já se s hráči španělského týmu nikdy neprocházel, takže to moc neumím posoudit...

Reklama

Související témata: