Hlavní obsah

Otec Hubník se střetu se Španěly neděsí: Ať si zchladí žáhu jindy

Přetěžký úkol, s nímž se dosud nikdy nesetkal, čeká v pátek večer na fotbalového stopera Romana Hubníka. V dresu české reprezentace bude v pokračování kvalifikace ME 2012 čelit španělským mistrům světa na jejich hřišti v Granadě. „Pro obránce jde o nesmírně psychicky i fyzicky náročné utkání,“ vyhlíží zadák druholigové berlínské Herthy střet s obhájci evropského zlata před duelem začínajícím ve Španělsku ve 22 hodin.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Roman Hubník (vlevo) a Milan Baroš na tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Poslední reprezentační vystoupení při únorovém přátelském utkání v Chorvatsku se vám nevydařilo. Trenér Bílek přesto jasně deklaroval, že vaše pozice stopera je neotřesitelná a nadále s vámi počítá. Je projevená důvěra před zápasem s mistry světa hodně cenná?

Ano, velmi. Jsem rád, že mi trenér věří. Já jsem se na utkání se Španělskem připravoval v hlavě už od pátku, kdy jsme sehráli poslední utkání s Herthou. Je jasné, že pro obránce bude zápas v Granadě psychicky i fyzicky nesmírně náročný.

Španělé spoléhají především na fantastickou zálohu. S čím máte sestavu mistrů světa spojenou vy?

S trojicí Xavi, Iniesta a Villa. Jde o trojice famózních hráčů, navíc dokonale sehraných z klubu. Návyky z Barcelony přenášejí do reprezentace. Oba záložníci umí dát Villovi gólovou přihrávku na milimetry klidně mezi tři obránce. Mají skvělé krytí míče a neuvěřitelný počet krátkých přihrávek.

Na páteční utkání jste se připravovali celý týden. Prozradíte nejvhodnější způsob, jak čelit španělským protiútokům?

Rozhodně si nemyslím, že nejlepší zbraň je tvrdost. Pochopitelně, musí o nás vědět, musí cítit, že se nedáme. Ale oni jsou strašně fotbaloví a na balónu nesmírně silní. Klíčem je hrát kompaktně. Ať si přihrávají na půlce nebo deset metrů před naším velkým vápnem. Ale nesmí se dostat k těm svým přihrávkám za obranu. Jakmile by něco nachystali pro Villu či Torrese, bude s námi zle.

Který hráč představuje pro obránce největší nebezpečí?

David Villa. Operuje na ofsajdové lajně. Je neuvěřitelné, že si dokáže najít prostor i v zahuštěné obraně a hlavně dostane přihrávku přesně do nohy, ač je soupeř zatažený. Myslím, že právě od něj nám hrozí největší nebezpečí. Je hodně gólový.

Španělům poslední reprezentační zápasy nevyšly úplně podle představ a jejich trenér Vicente del Bosque sice mluvil při nominaci o českém týmu s respektem, současně však netajil, že si jeho tým chce napravit lehce pošramocenou reputaci posledními nepříliš přesvědčivými výsledky.

Jejich touha spravit si chuť mě nestraší. Ať si zchladí žáhu příště na někom jiném. My se nelekneme.

Pro vás bude zápas ve Španělsku první reprezentační akcí v roli otce. Jak zvládáte nové povinnosti mimo fotbalový trávník?

S ničím nemám problém. Je jasné, že manželka Lucie potřebuje po narození syna Patrika pomoct hlavně v začátku, kdy je pro nás oba všechno nové a náročné. Proto přebaluji a klidně i koupu. Rozhodně se neštítím.

Byl jste i u porodu syna v úvodu března, nebo jste musel plnit klubové povinnosti v berlínské Hertě?

Hráli jsme v pátek a další zápas byl na programu až za deset dnů v pondělí. Trenér mi dal pět dnů volna. Takže jsem mohl být s ženou před porodem, byl jsem jí nablízku i při porodu a následně po návratu domů. Na sále jsem vše zvládl bez větších nervů. Odnesl jsem si z porodnice hezký dojmy.

Stačil jste narození prvorozeného potomka oslavit?

Ne! Nic takového. Oslavu jsem odložil, bude až po sezóně. Jen spoluhráče v Hertě pozvu na večeři.

Nebude pro vás jednou z posledních v Berlíně? Údajně se o vás velmi intenzivně zajímají anglické kluby z Newcastlu a Blackpoolu?

O jejich nabídkách vím jen z tisku. S Herthou držíme první místo v druhé bundeslize. Od nadcházejícího léta mám kontrakt ještě na další tři roky v Hertě, tudíž Anglii vůbec neřeším. Pro mě je prioritou bundesliga. Nepochybuji, že udržíme postupové místo, a tak pro mě příští sezóna vlastně bude novým začátkem.

Reklama

Související témata: