Hlavní obsah

Pro český fotbal začíná podzim už dnes v dalekém Jerevanu

PRAHA

Fotbalový podzim začíná. Tedy pro české kluby, neboť už v úterý vstupuje v arménském Jerevanu mistrovská Plzeň do kvalifikace o Ligu mistrů, o dva dny později se k ní přidá Jablonec v Evropské lize, za dva týdny se pak na evropské pohárové scéně představí ve třetím kvalifikačním předkole i Sparta a Mladá Boleslav. A konečně v pátek 29. července se pak vydá na podzimní pouť i nejvyšší domácí ligová soutěž.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mistrovská euforie je pryč, radost kapitána Plzně Pavla Horvátha také. V arménském Jerevanu začne pro Viktorii a vlastně i pro celý český fotbal podzim.

Článek

Bude to mimořádně nabitý a samozřejmě důležitý podzim. Pro kluby, jimž se nabízí možnost alespoň o něco vylepšit na evropské pohárové scéně bídný koeficient z let předchozích, pro českou reprezentaci ale samozřejmě také.

Reprezentace začíná na severu

I Bílkův výběr do podzimu vstoupí se značným předstihem, neboť už 10. srpna hraje v Oslo přípravný duel s domácím Norskem. Půjde o poslední generálku před pokračováním kvalifikace o EURO 2012, v níž se národnímu celku reálně nabízí možnost skončit ve skupině na druhé příčce ve skupině a zajistit si tak účast v baráži.

„Červnová prohra Litvy na půdě Lichtenštejnska nám samozřejmě nahrála, ale i za této konstelace platí, že postup na evropský šampionát nebo do baráže si musíme uhrát sami. Jestliže chceme uspět, musíme tři podzimní zápasy se Skotskem, Španělskem a Litvou zvládnout,“ je jasné trenérovi Michalu Bílkovi.

Brankáři Petru Čechovi je jasné, že reprezentace musí zvednout klíč k baráži ve Skotsku.foto: Reuters/Toru Hanai

„Skupinu máme rozehranou dobře, musíme však uspět ve Skotsku a poté v Litvě. Tam leží klíč do baráže, kde už to bude padesát na padesát. Nemůžeme totiž počítat, že Španělsko zbývající zápasy prohraje a první místo ve skupině nám velkoryse přenechá,“ připomíná nejzkušenější hráč Bílkova výběru Petr Čech, že nejdůležitějším kvalifikačním duelem bude konfrontace se Skotskem 3. září v Glasgowě.

Podzim národního týmu
10.8. OsloNorsko - ČRpřátelsky
3. 9. GlasgowSkotsko - ČRkvalifikace ME 2012
6. 9. PrahaČR - Ukrajinapřátelsky
7. 9. PrahaČR - Španělskokvalifikace ME 2012
11. 9. ???Litva - ČRkvalifikace ME 2012
13.10.                       Los baráže
11./12.11. a 1511.??? - ???případná baráž o postup na ME 2012

Pro českou fotbalovou reprezentaci bude důležitý ještě jeden termín. V dějišti příštího světového šampionátu - brazilském Rio de Janeiru - se 30. července losuje nová kvalifikace mistrovství světa 2014. Za oceán samozřejmě poletí trenér národního týmu Michal Bílek a reprezentační manažer Vladimír Šmicer, aby přímo na místě sledovali, jaké soupeře los českému celku přidělí.

Pro Plzeň je postup povinností

Vstup do pohárového podzimu na evropské scéně obstará v arménském Jerevanu mistrovská Plzeň, která se v úvodním střetnutí třetího předkola Ligy mistrů střetne s tamním Pjunikem. „Proti arménskému šampionovi jsme samozřejmě pasováni do role favorita. Beru ji, protože nepostoupit přes Jerevan by znamenalo obrovské zklamání,“ je si vědom trenér Viktorie Pavel Vrba, že zvládnout tyto duely je pro jeho celek povinností.

Kdyby totiž Plzeň přes Pjunik Jerevan nepostoupila, na evropské pohárové scéně by pro letošní rok skončila. Přestup do Evropské ligy se totiž nabízí jen mužstvům vyřazeným ve třetím předkole, jež startuje za čtrnáct dnů.

Trenér Plzně Pavel Vrba ví, že postup přes Putnik Jerevan je povinností.foto: Právo/Milan Malíček

„O Lize mistrů nahlas nemluvíme, naším cílem však je sehrát v pohárové Evropě mnohem víc zápasů než loni, kdy jsme skončili hned v samém úvodu na Besiktasi Istanbul,“ naznačuje trenér Vrba, že plzeňské plány sahají mnohem dál. Zvláště poté, co klub během léta vydatně posiloval.

Kvalifikace o Ligu mistrů
2. předkolo12./13.7 -  19./20.7Plzeň
3. předkolo26./ 27.7. -  2./3.8???
4. předkolo16./17.8.  - 23./24.8???
Los skupin LM25.8.???

Jablonec začíná jako první z trojlístku

Jako první z trojice českých účastníků Evropské ligy se už tento čtvrtek představí Jablonec, na který čeká úvodní zápas na půdě albánského Flamurtari Vlora. „I pro nás je postup povinností. Vůbec nepřipouštím, že by se snad mohla opakovat loňská historie, kdy jsme vypadli z Evropské ligy už po dvou zápasech,“ připomněl trenér Severočechů František Komňacký loňský trapas, kdy jeho celek skončil na kyperském Apoelu Nikosia.

Do třetího kvalifikačního předkola, jehož první zápasy jsou na programu 28. července, tedy těsně před startem nejvyšší domácí ligové soutěže, se zapojí i Sparta a Mladá Boleslav. Oba kluby si dávají za cíl pochopitelně také postup dál – do srpnového play-off, tedy čtvrtého předkola a následně do skupinové fáze Evropské ligy.

Kvalifikace o Evropskou ligu
2. předkolo14.7. -  21.7.Jablonec
3. předkolo28.7. -  4.8.Sparta, Ml. Boleslav
4. předkolo18.8. - 25.8???

Ligový podzim začne na Julisce

Nejvyšší domácí soutěž se vydá na podzimní pouť v pátek 29. července. Úvod obstará zápas nováčka Dukly Praha s Olomoucí, neboť na ligovém shromáždění všechny kluby akceptovaly žádost Pražanů, aby mohli hrát domácí zápas už v pátek. Rovněž v pátek od 20.15 pak bude na programu televizní střetnutí mezi Bohemians a Slavií.

Fotbalisté Dukly Praha oslavují po sedmnácti letech postup do první ligy.foto: Jan Handrejch

Nejsledovanější duel ligového podzimu, tradiční derby mezi Spartou a Slavií, je na programu v 8. kole, jež je plánováno na 8. září. Vůbec první pražské derby mezi Bohemians a Slavií se hraje hned v 1. kole, ve třetím je pak na programu derby nováčků mezi Viktorií Žižkov a Duklou.

Termíny televizních zápasů se ani na podzim nemění - v pátek ve 20.15 bude ligový fotbal vysílat Nova Sport, v sobotu od 17.30 ČT4, v neděli od 17 Sport2 a v pondělí od 17.30 ČT4.

Na podzim je na programu šestnáct ligových kol, na jaře, které začne 25. února, pak zbývajících čtrnáct.

Ligový podzim
1. kolo29. 7. – 1.8.Bohemians-Slavia, Dukla-Olomouc , Jablonec-Ml. Boleslav, Č. Budějovice-Sparta, Ostrava-Teplice, Slovácko-Příbram, Plzeň-Liberec, Hradec Králové -Vikt. Žižkov
16. kolo25. 11 – 28.11Jablonec-Sparta, Č. Budějovice-Dukla, Ostrava-Olomouc, Slovácko-Ml. Boleslav, Plzeň-Bohemians, Hradec Král.-Teplice, Slavia-Liberec, Vikt. Žižkov-Příbram

Reklama

Související témata: