Hlavní obsah

Šmicer: Arsenal je pro Rosu nejlepší klub - pokud ovšem bude hrát

Koncem měsíce ho čeká v Rio de Janeiru losování evropské části kvalifikace mistrovství světa 2014 v Brazílii. Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer však především chystá start „Operace Skotsko“. Národní tým chce na podzim dojít do baráže kvalifikace o EURO 2012 a hned 3. září čeká Bílkovy muže v Glasgow klíčový zápas. Skotové by měli být nejvážnějším soupeřem v bitvě o druhou příčku ve skupině I.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kapitán Tomáš Rosický (vpravo) a manažer Vladimír Šmicer na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Do Brazílie vede cesta trnitá, Češi budou losováni ze třetího koše...

Bohužel. Taková skupina, jako posledně se Slovenskem, Slovinskem a spol., nás tentokrát nečeká.

Brazílie je však ještě daleko, zatímco „Operace Skotsko“ začíná být pomalu aktuální.

Určitě. Třeba Plzeň vstupuje do kvalifikace Ligy mistrů, v případě dalších hráčů musíme sledovat přípravy jejich klubů, abychom měli přehled o aktuální formě. K srpnovému zápasu do Norska už potřebujeme vyrazit s týmem, s nímž budeme počítat i na Skotsko.

Podzim národního týmu
10. srpnaOsloNorsko - ČRpřátelsky
3. záříGlasgowSkotsko - ČRkval. ME
6. záříPrahaČR - Ukrajinapřátelsky
7. říjnaPrahaČR - Španělskokval. ME
11. října???Litva - ČRkval. ME
11./12. a 15. listopadu - případná baráž o postup na ME

Není tajemstvím, že spolu s trenérem Bílkem jste doporučovali Tomáši Rosickému zvážit, zda by neměl přestoupit někam, kde by pravidelně hrál. Kapitán nároďáku vás vyslechl - a stejně zůstal v Arsenalu, kde se chce poprat o místo.

Ne že bych Rosovi jeho Arsenal rozmlouval. Vím, že pro něj je nejlepším řešením - ovšem za předpokladu, že bude hrát. Budu mu držet palce, aby mu to vyšlo, aby se vrátil do pozice, jakou v Arsenalu dříve míval. Jenže kdyby nenastupoval pravidelně, asi by to měl opravdu lepší někde jinde.

Vzhledem k dlouhodobé absenci Tomáše Necida budete mít nouzi o útočníky. Jaké zprávy máte o Milanu Barošovi?

Začíná přípravu v Turecku. A my musíme věřit, že nebude tak často zraněný jako v minulé sezóně.

Jestliže jste si s trenéry dělali naděje, že již na podzim byste mohli tasit jako žolíky některá Dovalilova lvíčata, šampionát jedenadvacítek v Dánsku vás asi rychle zchladil...

Doufal jsem, že dva, tři kluci zazáří tak, že se nám budou do áčka vnucovat. Takové individuální výkony ovšem na turnaji nepředvedli. V budoucnu nám určitě někdo z nich pomůže, jen je otázkou, kdy. Vzhledem k problémům s útočníky jsem třeba hodně zvědavý, jak se v Norimberku chytí Pekhart. Budeme ho sledovat.

Trenér Michal Bílek a manažer Vladimír Šmicer na tréninku české reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

Jako manažer nároďáku jste vlastně bez šéfa. Co se pro vás změnilo odchodem Ivana Haška, který si jako předseda svazu vzal přímou garanci za reprezentaci?

Je to změna, kterou jsme nečekali. Kluci v áčku měli z Ivana respekt a brali ho. Věřím, že přijde nový předseda a bude to fungovat dál. Háša si řekl k nároďáku své, ale poslední slovo stejně měl Michal Bílek.

Víte o nějakém solidním novém předsedovi?

Těžká otázka. Sám čekám, kdo se s kandidaturou objeví. Mohl by to být znovu nějaký bývalý hráč s renomé doma i v zahraničí, ale klidně také člověk zcela mimo fotbalové prostředí, třeba topmanažer velké firmy. Jedno je však jasné. Po Ivanovi to bude mít každý těžké.

Reklama

Související témata: