Hlavní obsah

Věděl jsem, že to dám pod břevno, usmíval se Kadlec

Obránce Michal Kadlec (26) vyrostl v hráče evropských parametrů. Výborný na levé straně obrany dopředu i dozadu, navíc umí i zakončit. Má však ještě jednu devízu. Penalty kope takřka neomylně a je mužem bez nervů, což prokázal i v poslední minutě kvalifikačního duelu v Glasgow se Skoty, kde z pokutového kopu srovnal na 2:2. „Věděl jsem od prvního momentu, kam to kopnu, že to dám pod břevno,“ říkal po zápase s úsměvem.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Michal Kadlec slaví svůj gól v Hampden Parku.

Článek

To musely být pořádné nervy, když jste šel v devadesáté minutě kopat penaltu. Třásl jste se, že ji třeba neproměníte?

Ani ne, vůbec jsem si to nepřipouštěl. Neuvědomoval jsem si, kolikátá je minuta, jaký je stav. Šel jsem na ni úplně bez nervů. Vzal jsem míč, a protože jsem věděl, kam chci kopat, na přemýšlení o dalších souvislostech nebyl čas. Až teď mi dochází, jak důležitá to byla penalta.

Kam jste se rozhodl poslat míč?

Nahoru pod břevno, doprostřed branky. Tam gólmani nedosáhnou, protože se každý hne do strany. Jen jsem se soustředil, abych nepřekopl bránu. Výš už to nešlo, míč lehce lízl břevno ze spodu.

Michal Kadlec proměňuje penaltu, skotský brankář Allan McGregor neměl nárok...foto: ČTK/AP/Scott Heppell

Vy jste byl na penaltu určený?

Při tréninku jsem je kopal a trenér Bílek mi řekl, abych na ni šel, kdyby byla odpískaná. Ale oficiálně nic určeno nebylo. Cítil jsem se dobře a nikdo ji ný se k ní nehlásil. Ani Milan Baroš ne. Někdo mi cestou k puntíku něco říkal, ale to už jsem se koncentroval, byl jsem jako v tunelu. Soustředil jsem se, abych balón co nejlépe uklidil do brány.

Uvědomujete si, že jste vlastně zachránil bod a možná i baráž. Cítíte se jako hrdina?

Tak to vůbec ne! Dík za ten bod patří celému mužstvu. Honza Rezek připravil dva góly, jeho vystřídání bylo skvělé. Všichni kluci bojovali. Škoda, že jsme dvakrát museli dotahovat náskok soupeře. Je fakt, že ty góly byly zbytečné, ale správně nás to nakoplo. Po vyrovnání a euforii přišlo zmrazení, ale zase jsme dokázali, že tohle mužstvo má velkou morální sílu.

Ale mohli jste vést a vyhrát...

To ano, šance na to byly. Na druhou stranu jsme měli i kus štěstíčka, které se k nám v určitých momentech přiklonilo. Pravdu máte i v tom, že jsme mohli vyhrát. Skotové vystřelili možná dvakrát nebo třikrát na bránu a dali dva góly. Kdyby Milan Baroš proměnil šanci už v páté minutě, zápas by vypadal jinak.

Jak fungovala spolupráce s gólmanem Janem Laštůvkou?

Bylo to v pohodě. V tom padesátitisícovém kotli stejně nebylo nic slyšet, ale atmosféra byla nádherná. Žádné velké chyby jsme vzadu neudělali. Pro něj to bylo těžké, když dostal gól a na míč si sáhl. Jinak zápas zvládl.

S Jiráčkem jste si také dobře rozuměli...

Je to výborný fotbalista. Nemusíte se nijak domlouvat. On prostě cítí, kdy má zaskočit, kam naběhnout nebo dát míč.

Překvapili vás něčím Skotové?

Vůbec ne. Před zápasem vyhlašovali, že nás budou honit po celém hřišti, to jsem si nevšiml...

Co ten bod podle vás v baráži řeší?

Hodně. Skotové hrají s Litvou, a když remizují, bude v podstatě hotovo.

Reklama

Související témata: