Hlavní obsah

Slováci podlehli Rusku a jsou bez šancí na EURO

PRAHA

Fotbalisté Slovenska v domácím utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy podlehli Rusku 0:1 a přišli o zbytky nadějí, že by vybojovali alespoň postup do baráže. Slavit postup naopak může Anglie, které dnes stačila remíza 2:2 v Černé Hoře. Angličané tak navázali na Německo, Itálii, Nizozemsko a Španělsko. Kvartet velmocí už postup stvrdil v dřívějších zápasech. Na ME si zahrají i pořadatelské země Polsko s Ukrajinou.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Filipa Hološka (vlevo) atakuje hráč Ruska Vasilij Berezuckij.

Článek

Slovenský tým kouče Vladimíra Weisse potřetí za sebou v kvalifikaci vyšel střelecky naprázdno. Výhra v Žilině naopak hodně pomohla Rusku, které už téměř může slavit postup na ME, jež v příštím roce budou hostit Polsko s Ukrajinou. Rusové si dnes díky jediné trefě Dzagojeva pojistili první místo a pokud v úterý v domácím utkání získají nejméně bod s "trpaslíkem" z Andorry, půjdou na ME přímo z prvního místa.

O druhé místo, které zaručí účast v baráži, tak zřejmě svedou přímý souboj Irové s Arménií. Ta může dál živit svůj sen o první cestě na velký šampionát i díky dnešní výhře 4:1 nad Makedonií.

Němečtí reprezentanti Mario Gomez a Thomas Müller se radují z gólu proti Tureckufoto: Reuters/Osman Orsal

Angličané věděli, že pro ně bude dnes dostačují i remíza a když po půlhodině vedli po brankách Younga a Benta, možná si už v duchu představovali hladkou cestu za postupem. Domácí se však vzepjali , Zverotič na konci poločasu snížil a nervózní závěr hostům zkomplikoval útočník Rooney, který byl čtvrt hodiny před koncem vyloučen. Delibašič v první minutě nastavení srovnal a postaral se o to, že na trávníku se mohly veselit oba týmy.

Angličané mají v kapse první místo a přímý postup, Černá Hora bude poprvé v historii i díky dnešní remíze bojovat v baráži. Švýcarsko, konkurent Černohorců, totiž prohrálo ve Walesu a už na druhé místo nedosáhne.

Hodně radosti dnes prožili i Řekové. Ti v přímé bitvě o vedení ve skupině F zdolali Chorvatsko 2:0. Duel, který na začátku utkání poznamenaly a zdržely střety fanoušků s policisty, domácí rozhodli po změně stran trefami Gekase a Samarase. Řekové tak vystřídali Chorvaty v čele tabulky, v úterní derniéře jim stačí k zajištění přímého postupu i remíza. Chorvaté sice o baráž nepřijdou, aby se ale vrátili zpět na první pozici, potřebují prohru Řecka a sami musí doma zdolat Lotyše.

Srbští fotbalisté se radují z branky do sítě Itálie.foto: Reuters/Ivan Milutinovič

Dramatické rozuzlení v úterý nabídne skupina D. Francie dnes díky výhře 3:0 nad Albánií uhájila vedení, ale stále jen bod na ni ztrácí Bosna a Hercegovina. Ta dnes doma rozdrtila Lucembursko 5:0 a v posledním utkání míří právě do Francie. Tam ale musí bezpodmínečně zvítězit, aby soupeře předstihla. Ať utkání dopadne jakkoliv, poražený tým nepřijde o barážovou jistotu.

Napínavé rozuzlení slibuje i skupina H. Portugalsko i Dánsko mají po dnešních výhrách nad Islandem a Kyprem stejný počet 16 bodů a právě spolu svedou přímý souboj o konečné vítězství ve skupině.

Německo a Nizozemsko dál procházejí kvalifikací bez ztráty bodu. Oba týmy dnes udržely svoji suverenitu a získaly shodně devátou výhru v soutěži. Němci vyhráli v Turecku 3:1 a Nizozemsko porazilo Moldavsko 1:0.

Prohra Turecka ve skupině A znamená, že se na druhé místo, zaručující účast v baráži, posunula Belgie, která porazila Kazachstán vedený českým koučem Miroslavem Beránkem 4:1. V posledním kole ale Belgii čeká cesta do Německa, Turci hostí Ázerbájdžán. Belgie má nyní o jeden bod více než Turecko.

Ve skupině E, v níž vládnou Nizozemci, dnes ve skandinávském derby zvítězili Švédové ve Finsku 2:1 a o tři body odskočili Maďarsku. Znamená to, že Švédsko už má jisté druhé místo, protože má lepší vzájemnou bilanci ze zápasů s Maďary. Švédové živí i šanci na to, že postoupí přímo na šampionát jako tým s nejlepší bilancí na druhém místě.

Výsledky kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012
Skupina A:
Istanbul: Turecko - Německo 1:3 (0:1)
Branky: 79. Balta - 35. Gomez, 66. Müller, 86. Schweinsteiger z pen. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).
Baku: Ázerbájdžán - Rakousko 1:4 (0:1)
Branky: 74. Nadirov - 52. a 64. Janko, 34. Ivanschitz, 90.+1 Junuzovic. ČK: 27. Janisoglu (Ázerb.). Rozhodčí: Studer (Švýc.).
Brusel: Belgie - Kazachstán 4:1 (2:0)
Branky: 40. Simmons z pen., 43. Hazard, 49. Kompany, 84. vlastní Jevstignějev - 86. Nurdauletov z pen. ČK: Kurgulin (Kaz.). Rozhodčí: Mažič (Srb.).
Skupina B:
Žilina: Slovensko - Rusko 0:1 (0:0)
Branka: 71. Dzagojev. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).
Jerevan: Arménie - Makedonie 4:1 (2:0)
Branky: 28. Pizzelli, 34. Mchitarjan, 69. Ghazarjan, 90.+1 Sarkisov - 86. Šikov. ČK: 54. Šumulikoski (Mak.). Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.).
Andorra la Vella: Andorra - Irsko 0:2 (0:2)
Branky: 7. Doyle, 20. McGeady. Rozhodčí: Kovařík (ČR).
Skupina C:
Belfast: Severní Irsko - Estonsko 1:2 (1:0
Branky: 22. Davis - 77. z pen. a 84. Vassiljev. Rozhodčí: Gräfe (Něm.).
Bělehrad: Srbsko - Itálie 1:1 (1:1)
Branky: 26. Ivanovič - 2. Marchisio. Rozhodčí: Proenca (Portug.).
Skupina D:
Paříž: Francie - Albánie 3:0 (2:0)
Branky: 10. Malouda, 38. Remy, 67. Reveillere. Rozhodčí: Koukoulakis (Řec.).
Bukurešť: Rumunsko - Bělorusko 2:2 (1:1)
Branky: 19. a 51. z pen. Mutu - 45. Kornilenko, 82. Dragun. Rozhodčí: Kelly (Irsko).
Zenica: Bosna a Hercegovina - Lucembursko 5:0 (4:0)
Branky: 15. a 22. z pen. Misimovič, 12. Džeko, 36. Pjanič, 51. Medunjanin. Rozhodčí: Evans (Wales).
Skupina E:
Rotterdam: Nizozemsko - Moldavsko 1:0 (1:0)
Branka: 40. Huntelaar. Rozhodčí: Jug (Slovin.).
Finsko - Švédsko 1:2 (0:1)
Branky: 73. Toivio - 8. Larsson, 52. Olsson. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.).
Skupina F:
Riga: Lotyšsko - Malta 2:0 (1:0)
Branky: 33. Višnakovs, 83. Rudnevs. Rozhodčí: Trutz (SR).
Pireus: Řecko - Chorvatsko 2:0 (0:0)
Branky: 71. Samaras, 79. Gekas. Rozhodčí: Webb (Angl.).
Skupina G:
Swansea: Wales - Švýcarsko 2:0 (0:0)
Branky: 60. Ramsey z pen., 71. Bale. ČK: 55. Ziegler (Švýc.). Rozhodčí: Kuipers (Niz.).
Podgorica: Černá Hora - Anglie 2:2 (1:2)
Branky: 45. Zverotič , 90.+1 Delibašič - 11. Young, 31. Bent. ČK: 74. Rooney (Angl.). Rozhodčí: Stark (Něm.).
Skupina H:
Porto: Portugalsko - Island 5:3 (3:0)
Branky: 13. a 21. Nani, 44. Postiga, 81. Moutinho, 87. Eliseu - 48. a 68. Jonasson, 90. Sigurdsson. Rozhodčí: Nijhuis (Niz.).

Reklama

Související témata: