Hlavní obsah

S maskou jsem moc spokojený, nemám před očima dráty jako v hokeji, liboval si Čech

Muž s maskou se blýskl v pravý čas. Černohorci na Letné moc šancí neměli, ale druhý poločas začali krátkým nepříjemným tlakem. A brankář Petr Čech fotbalovou reprezentaci při střele Vukčeviče zákrokem večera podržel. Češi nakonec v prvním duelu baráže o postup na EURO 2012 vyhráli 2:0 a před úterní odvetou v Podgorici mají velmi slušné vyhlídky. Od páté účasti na evropském šampionátu v řadě je dělí poslední krok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zlomený nos brankáře Petra Čecha chránil v baráži s Černou Horou obličejový kryt.

Článek
Fotogalerie

Uhráli jste vytouženou výhru 2:0, můžete být spokojení.

Hráli jsme velmi dobře organizovaně. Soupeř umí být nebezpečný směrem dopředu a má individuality, ale až na začátek druhého poločasu, kdy měli dvě šance, jsme to zvládli výborně. Vyšli jsme z domácího utkání bez inkasovaného gólu, takže můžeme být opravdu spokojení.

Nebolel vás během zápasu zlomený nos?

Nechci se o tom bavit.

Prozradíte aspoň, jestli jste s maskou na obličeji neměl horší periferní vidění?

Bylo to sice něco jiného než normálně, ale s maskou jsem byl velice spokojený. Jako malý jsem hrál hokej a hokejbal – a tam byly v masce před očima ještě dráty. Nic takového moje maska nemá, takže s orientací problém nebyl.

Jaká asi bude úterní odveta v Podgorici?

Vedeme 2:0 a neinkasovali jsme. Pokud v odvetě skórujeme, musel by soupeř dát gólů docela dost... Výchozí pozice je téměř ideální, ale pozor, čeká nás ještě 90 minut tvrdé práce! Nic není hotovo, jsme teprve v poločase. Angličané tam vedli 2:0 a nakonec jen remizovali 2:2. Černohorci jsou doma o dost lepší, a pokud dají první gól, může se ještě stát cokoliv.

A co prostředí v Černé Hoře?

Samozřejmě, soupeř bude mít až fanatickou podporu publika. Musíme využít výhody, kterou jsme v prvním zápase získali. Jak říkám, chce to pokud možno dát venku gól. Vítězství 2:0 je dost slibné na to, abychom horkou odvetu zvládli.

Tomáš Sivok (vlevo) a Petr Čech oslavují vítězství nad Černou Horou v Praze na Letné. Vpravo děkuje fanouškům Daniel Pudil.foto: Právo/Petr Hloušek

Na začátku druhé půle jste se blýskl při střele Vukčeviče. To byl důležitý moment.

Asi by se zápas opravdu vyvíjel jinak. Zatímco oni svoji šanci neproměnili, my ano. Šli jsme jí ovšem od začátku naproti. Vašek Pilař se krásně trefil – a jeho gól zápas lámal.

Svěží vítr z Plzně se tedy reprezentaci vyplatil.

Podstatné je, že noví kluci vyhráli s Plzní titul a hrají Ligu mistrů. Když jsme jeli do Japonska na Kirin Cup, měli jsme nezkušený tým, který poznal, že mezinárodní fotbal se hraje v úplně jiné rychlosti a tempu. Zkušenosti z Ligy mistrů, to je obrovský benefit.

Takže Plzeňáky pochválíte?

Všichni hráči v poli zaslouží pochvalu. Třeba Plašil s Jiráčkem odvedli ve středu zálohy obrovský kus práce. Rosa se pak mohl víc vysouvat za útok a rozdělovat tam míče. Tento systém nám vyšel.

Vysoký útočník Pekhart vpředu také odvedl své.

Je to výhoda, mít v útoku urostlého hráče. Jako když jsme využívali Dina Kollera. A pro odvetu bude nachystaný i brejkový Milan Baroš, ten se nám bude také hodit.

Před zápasem panovaly obavy, zda vás Černohorci nebudou chtít do nosu trefit. Nezkusili to?

Vůbec ne. Zápas proběhl v duchu fair-play. Bylo znát, že jde o všechno. Překvapilo mě, jak byli Černohorci disciplinovaní. S rozhodčím nedebatovali, žluté karty dostávali jen tehdy, když už museli faulovat.

Před šesti lety jste dotáhli baráž do úspěšného konce. Teď také?

Tenkrát jsme si zvenku přivezli výhru 1:0. Myslím, že domácí vítězství 2:0 má pro odvetu přibližně stejnou cenu. Věřím, že už baráž dotáhneme stejně, jako jsme to zvládli tenkrát s Norskem.

Reklama

Související témata: