Hlavní obsah

Portugalce nasměroval na ME Ronaldův speciální přímý kop

LISABON

Dlouho byl neoficiálním mistrem přímých kopů Angličan David Beckham, nyní si však o tento titul nahlas říká Cristiano Ronaldo. Jeho gól z této standardní situace pomohl fotbalistům Portugalska k výhře 6:2 v domácí odvetě baráže s Bosnou a Hercegovinou a k postupu na mistrovství Evropy. Útočník Realu Madrid sám přiznává, že bere přímé kopy už jako svou specialitu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Portugalec Cristiano Ronaldo střílí gól z přímého kopu.

Článek

"Myslím, že lidé si už zvykli na to, že umím skórovat z přímých kopů. Už to asi nikoho moc nepřekvapuje. Stalo se to mojí specialitou," prohlásil Ronaldo, který střelou z 30 metrů přes zeď do dolního rohu branky otevřel skóre úterního zápasu s Bosnou. Následně kličkou brankáři a střelou do prázdné branky zařídil i vítězný gól.

Individuální zásluhy však odmítá. "Odehráli jsme dobrý zápas. Nejen já, ale celý tým. Díky bohu jsme na mistrovství. Postoupili jsme zaslouženě. Potvrdili jsme, že jsme lepším celkem než Bosna, která je silná, ale my jsme kvalitnější," míní Ronaldo. "Odehráli jsme dobrou kvalifikaci. Mohli jsme uhrát lepší výsledek s Dánskem (prohra 1:2), ale takový je fotbal. Víra a odhodlání nás nakonec na šampionát dostaly," dodal.

Dal přednost levákovi

V utkání mohl svou specialitu v podobě přímých kopů ukázat ještě jednou, ovšem nakonec dal přednost spoluhráči Miguelu Velosovi, který ho nezklamal a střelou levačkou zvýšil na 5:2. "Bylo to výhodnější postavení pro leváka, proto jsem se Cristiana zeptal, zda mi dovolí to kopnout. Naštěstí mi to vyšlo podle představ. Byl to jeden z mých nejlepších gólů," radoval se záložník Janova.

Podobně však hovořil i Nani z Manchesteru United, který dal druhý gól Portugalců parádní střelou z 30 metrů. "Byl to určitě nejhezčí gól, který jsem za národní tým dal. Těší mě o to více, že přinesl toto důležité vítězství, za které si musíme všichni pogratulovat," řekl Nani.

Velká radost trenéra

Velkou radost prožíval i trenér Paulo Bento, který před rokem nahradil odvolaného Carlose Queiroze a od začátku byl kvůli výsledkům svého předchůdce pod velkým tlakem. Portugalci však pod ním prohráli jen dvě z 12 utkání a v průměru v nich nastříleli tři branky.

"Naším cílem byl vždy postup, ovšem po nepovedeném vstupu do kvalifikace jsme byli v těžké pozici, protože jsme si nemohli dovolit chybu," připustil Bento. "O to více jsem pyšný na to, že se nám to povedlo. Ukázali jsme silný týmový duch," dodal.

Vítězství darovali spoluhráči s leukémií 

Fotbalisté postup věnovali svému spoluhráči Carlosi Martinsovi, kterému lékaři diagnostikovali leukémii. "Chtěli jsme bojovat i za něj. Jsme myšlenkami s ním a věříme, že bude brzy v pořádku," řekl Ronaldo.

Reklama

Související témata: