Hlavní obsah

Vyhlídal dostal za doping stop na dva roky

PRAHA

Dvouletý zákaz startu. Takový je trest pro hokejového obránce Pardubic Michaela Vyhlídala za doping. Loni 27. září mu při kontrole po extraligovém klání na Slavii vyšel pozitivně test na anabolický steroid nandrolon. Hráč přitom může být nevinný, na jím užívaném potravinovém doplňku totiž nebyla zmínka o přítomnosti zakázaných látek.

Článek

"Rozhodnutí jsme učinili s těžkým srdcem. Směrnice antidopingového výboru České republiky nám však neumožnila jiný závěr," řekl oficiálním internetovým stránkám soutěže hokej.cz Stanislav Šulc, šéf disciplinární komise Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH), která trest udělila. "Dvouletý zákaz startu je nejnižší trestní sazbou za užití této látky," dodal Šulc.

Podle Šulce komise celý případ důkladně prošetřila. Rozbor odebraného vzorku však prokázal, že Vyhlídal překročil povolenou hranici zakázané látky anabolického steroidu nandrolonu. Užití nedovoleného preparátu potvrdil i B vzorek.

Hráč se odvolá, možná se obrátí na soud

Dvaatřicetiletý hráč na jednání komise tvrdil, že dopoval nevědomky, což se společně se zástupci klubu snažil dokázat. "Dva z pěti na trhu běžně dostupných potravinových doplňků pro sportovce prý obsahují zakázané látky, aniž by o tom byla uvedena jakákoli zmínka na obalu přípravku. Tyto informace nás velice znepokojily," přiznal ředitel soutěže, který prý hráči věří, že nedopoval úmyslně. "Nicméně už samotná přítomnost zakázané látky v těle sportovce je podle zmíněné směrnice považována za doping," podotkl Šulc.

Generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý přiznal na internetových stránkách klubu, že jej výše trestu zaskočila a uvedl, že se Vyhlídal pravděpodobně kromě odvolání k valné hromadě APK LH obrátí i na civilní soud. "Rozhodnutím disciplinární komise je mu v podstatě bráněno ve výkonu jeho povolání," řekl Kusý.

Pozitivní test měl i Lamich

Vyhlídal, kterému již trest běží od ledna, kdy byl zveřejněn pozitivní nález, a do soutěžních utkání se tak bude moci zapojit opět koncem ledna 2005, nebyl jediným dopujícím hráčem v uplynulé sezóně. Po utkání Havířova v Plzni 13. prosince měl pozitivní test také havířovský útočník Martin Lamich.

V minulosti se proti regulím o dopingu provinili i hráči Sparty Vladimír Petrovka (fenmetrazin) a David Volek (metabolit- nandrolon) v utkání s Košicemi z 22. dubna 1988. Oba byli potrestáni nepodmíněným zákazem startu do konce listopadu 1988. Po zpřísnění kontrol v devadesátých letech byl prokázán efedrin Liboru Dolanovi z jihlavské Dukly. Po utkání s Litvínovem, hraném 7. listopadu 1995, měl viník zastavenou činnost na tři měsíce nepodmíněně.

Reklama

Související témata: