Hlavní obsah

Sevilla skáče radostí, Villa zase do bazénu

PRAHA

Nad nedělním ránem jsem se vracel domů z posezení s kamarádem. Na Staroměstské jsem se při čekání na noční tramvaj dal do řeči s párem zhruba třicetiletých Španělů, kteří si nějak nevěděli rady se systémem noční přepravy po české metropoli. Řeč se záhy stočila na fotbal. "Jak hrála dneska Sevilla?" zeptal se chlapík, povoláním bankovní úředník, odtržený na pár dní od své fotbalové vášně. KOMENTÁŘ ŠTĚPÁNA ETRYCHA

Článek

"Porazila Real Madrid 2:1," já na to poté, co jsem prohrabal nejčerstvější výsledky ve svém mobilu. Zatvářil se, jako by dostal zprávu o úmrtí v rodině. "Ty fandíš Realu, viď?" ptám se ho. "Vůbec ne. Betisu. A největší radost mám, když Sevilla prohraje. S kýmkoliv," přiznal svůj názor, mezi fandy obou sevillských klubů nijak neobvyklý. Zvlášť když dlouhá léta byl Betis vždy ten lepší a Sevilla otloukánek.

Pro "béticos" je to teď hodně hořký pohár. Jejich borci zase nevyhráli, bod za remízu 1:1 s Getafe je bída, protože se už nacházejí v sestupových vodách. Zato FC Sevilla září, na vedoucí "Barcu" má manko dvou bodů. Po vystoupení proti Realu Madrid její fanoušci skákali v extázi radostí. Šlágr 14. kola se sice nevyvíjel pro jejich mužstvo dobře, ale stočil se ve šťastnou pointu. Fandové Betisu mohou jen zelenat závistí, i když vzhledem k barvám, jež ctí, to už o moc víc nejde...

Nudný Real

Sevilla zkrátka ukázala svou sílu a naznačila, že může klidně pomýšlet na ligový titul. Může jít ve šlépějích Deportiva nebo Valencie, které se ve "své" nedávné době dokázaly oběma tradičním gigantům dostat na kobylku. V této souvislosti mě po zápase v Seville zaujal kolega Juan José Anaut ze španělského deníku Marca, (toto periodikum se - zdůrazňuji - otevřeně hlásí k barvám Realu Madrid). Kouč "Bílého baletu" Fabio Capello miluje tuhé obranářství a to není španělským fotbalovým fajnšmekrům po chuti. "Škoda, že s hráči jako jsou Robinho, Guti, Ronaldo, Reyes a spol. sází Real Madrid na tak nudný fotbal," posteskl si Anaut s tím, že nejhezčí hru momentálně předvádí právě Sevilla s Barcelonou. Ofenzivní noty ovšem Capello asi hned tak nevytáhne. V Seville zkusil Ital dva klasické útočníky, nevyšlo to. "Tak teď má v ruce důvod, proč už s ofenzivním fotbalem neexperimentovat," zalitoval Anaut. Zajímavý postřeh.

Jednu z hlavních rolí víkendového programu opět sehráli sudí. Největší "hvězdou" byl asi baskický arbitr Carlos Delgado Ferreiro, kterému se pod rukama rozpadl zápas Valencia - La Coruňa. Klíčový okamžik, který "Depor" popravil a domácí definitivně nastartoval k vysoké výhře 4:0, jíž ukončili vlekoucí se krizi, zavinil právě on. Osm minut před pauzou zbaštil domácímu Villovi nafilmovaný pád ve vápně (Marca jej trefně nazvala krásným slovíčkem "piscinazo", což při překladu sice ztratí část svého španělského kouzla, ale znamená to "skok do bazénu"), po druhé žluté poslal do sprch Juanmu a sám Villa dal z penalty na 2:0.

A jak už to tak bývá, když rozhodčí poškodí, křičí se, když pomůže, nekomentuje se, protože "sudí tak rozhodl" případně "se to z lavičky pořádně nevidělo". Valencijský Villa ovšem tentokrát sám přispěchal s velmi zajímavým vysvětlením, o kterém se zřejmě před příchodem do mix zóny poradil s chytrou Horákyní. "Skočil jsem, aby mě Juanma nezasáhl, ne proto, že bych chtěl nafilmovat penaltu. Pak už jsem nemohl pokračovat v akci, takže penalta byla," vysvětlil svůj "skok do bazénu". "Chtělo by to víc hrdosti. To, cos udělal, nebylo kamarádské," opáčil mu naštvaný Juanma. Bylo, nebylo, tři body už v tabulce Valencii zůstanou. Takový už je dnešní fotbal. Nejen ve Španělsku.

Reklama

Související témata: