Hlavní obsah

Španělský svaz přispěje na platy fotbalistek, stávka nebude

Madrid

Španělská fotbalová federace slíbila přispět částkou 1,15 milionu eur (29 milionů korun) na platy ligových hráček, aby odvrátila jejich ohlášenou stávku. Rozhodnutí padlo na dnešní schůzce mezi zástupkyněmi fotbalistek a prezidentem federace Luisem Rubialesem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Svaz se navíc zavázal, že bude garantovat 18 hráčkám každého týmu minimální roční mzdu 16 000 eur (408 000 korun). "A až vyprší současný kontrakt s televizemi, může tato minimální mzda stoupnout na 18 nebo 20 tisíc eur," uvedli zástupci federace v prohlášení.

První stávka v ženském španělském fotbale měla začít 16. listopadu. Minulý měsíc ji kvůli sporům s kluby o mzdové podmínky odsouhlasilo na shromáždění v Madridu 93 procent z více než 200 hráček.

Ženský fotbal zažívá ve Španělsku boom od roku 2015, kdy se národní tým poprvé představil na mistrovství světa. Do ženského fotbalu začaly poté proudit sponzorské finance a výrazně se zvýšil mediální zájem. Na zápas žen Atlética proti Barceloně přišlo v minulé sezoně na stadion Wanda Metropolitano přes 60 tisíc diváků.

Reklama

Související témata: