Hlavní obsah

Postavte mu sochu! Mladík Realu skluzem rozhodl finále. Co mu na zákrok řekl Simeone?

Džidda/Praha

Finále španělského Superpoháru ovládli fotbalisté Realu Madrid, kteří si v nedělním střetnutí hraném v Saúdské Arábii připsali proti Atlétiku Madrid vítězství 4:1 na penalty. Obrovskou zásluhu na triumfu Bílého baletu měl jednadvacetiletý Federico Valverde. Uruguayský záložník pět minut před koncem prodloužení takticky fauloval a po červené kartě musel opustit hřiště. Kouč městského rivala Diego Simeone zákrok označil za rozhodující moment zápasu a Valverdeho ocenil.

Foto: Waleed Ali, Reuters

Fotbalista Realu Madrid Federico Valverde (vlevo) odchází do šaten kolem trenéra Atlétika Madrid Diega Simeoneho (vpravo) během finále španělského Superpoháru.

Článek

Diváci nedělního finále španělského Superpoháru branku ze hry neviděli. Vše ale mohlo být zcela jinak, nebýt záchranné brzdy, kterou zatáhl uruguayský reprezentant Federico Valverde.

Do konce prodloužení zbývalo odehrát posledních pět minut, když se z rychlého protiútoku Atlétika zrodila obrovská gólová příležitost. Álvaro Morata upaloval sám přímo na Thibauta Courtoise a vše nasvědčovalo tomu, že španělský útočník bude mít velkou šanci rozhodnout zápas. Jenže k tomu nakonec nedošlo.

Valverdeho taktický skluz zezadu zhatil Moratovi veškeré vyhlídky. Následovat pochopitelně musela červená karta. Situace se na hrací ploše neobešla bez výbuchu emocí a vzájemné strkanice, záložník Bílého baletu si ale připsal nejdůležitější faul své kariéry. Zvlášť poté, co v následném penaltovém rozstřelu Bilý balet městského rivala sfoukl poměrem 4:1. O muži zápasu bylo jasno.

Na Valverdeho nepěli po utkání chválu pouze spoluhráči a fanoušci Realu. Ocenil ho i kouč Diego Simeone, když se ho novináři po utkání ptali, co mladíkovi říkal během jeho odchodu do šaten. „Řekl jsem mu, ať není smutný. Řekl jsem mu, že na jeho místě by to udělal každý i já bych to udělal stejně. Valverde byl nejužitečnější muž zápasu, protože Realu vyhrál celý duel," ocenil ho devětačtyřicetiletý Argentinec.

Fanoušci na sociálních sítích situaci připodobňují ke slavné červené kartě Luise Suáreze během čtvrtfinále mistrovství světa 2010. Sportovní sever GiveMeSport v žertu nadhodil zajímavou myšlenku, že fanoušci Realu si po skluzu Valverdeho přejí, aby mu před Santiago Bernabéu byla vztyčena socha.

Reklama

Související témata: