Hlavní obsah

Španělská liga sestavila manuál pro kluby před restartem soutěží

Vedení španělské fotbalové ligy sestavilo detailní plán, kterým se mají řídit týmy, až se bude blížit restart soutěží přerušených kvůli koronavirové pandemii. Mezi množstvím doporučení jsou například krátké přípravné období či velký počet testů pro hráče, jejich blízké příbuzné a zaměstnance klubů.

Foto: Miguel Morenatti, ČTK/AP

Fotbalista Realu Madrid Casemiro bojuje o míč s hráči Betisu v utkání španělské ligy. Ilustrační foto.

Článek

Devatenáctistránkový materiál, jenž je zatím pouze ve stádiu návrhu a není konečný, získala rozhlasová síť Cope. Nabízí pohled, jak by se mohly elitní fotbalové ligy chystat na dobu, kdy se bude možné vrátit k profesionálnímu sportu.

Španělská liga nezačne dřív, než vláda zmírní současná opatření a označí pokračování soutěží za bezpečné pro všechny zúčastněné. Některá z doporučení ligy se však dají zavádět bez porušení vládních nařízení například v tréninkových centrech či týmových hotelech.

Španělsko bylo koronavirem tvrdě zasaženo, nakazilo se více než 110 tisíc lidí a přes 10 tisíc nemoci COVID-19 podlehlo. Sezona fotbalové ligy byla přerušena v polovině března a přestávka má trvat minimálně do 11. dubna. Koronavirem se v minulých týdnech nakazili i hráči a členové několika španělských klubů.

Vedení soutěže ve svém manuálu doporučuje před rozběhnutím soutěže minimálně 15 dnů tréninku, jehož by se měly zúčastnit jen nezbytně nutné osoby. Plán vedení ligy má čtyři fáze: přípravu, individuální trénink, trénink v malých skupinách a nakonec trénink celého týmu.

Než se tréninky rozběhnou, měly by se podle ligy provést dvě série testů na COVID-19. Těm by se měli podrobit všichni zaměstnanci klubů, kouči i hráči a jejich rodinní příslušníci.

Ligový návrh dále detailně rozebírá, jaká přísná hygienická pravidla budou muset kluby dodržovat v prostorách, jako jsou kuchyně, prádelny, kabiny, posilovny či masérny.

Ani poslední fáze, tedy tréninky celých týmů, nebudou znamenat úplný návrat k normálu. Zaměstnanci klubu budou stále muset nosit roušky a rukavice a v posilovně či místnosti fyzioterapeuta se nebudou smět vyskytovat dva hráči najednou. "V této fázi bude klíčové nepolevit v pozornosti a pokračovat v těchto hygienických opatřeních až do ukončení stavu zdravotního ohrožení," napsali představitelé ligy v dokumentu.

Reklama

Související témata: