Hlavní obsah

Pomýšlel jsem na sebevraždu, přiznal fotbalový mistr světa i Evropy

Tokio/Praha

Fotbalem bavil a stále baví svět, trofeje sbíral jako na běžícím pásu a fanoušci nad jeho kličkami a fintami šíleli. Andrés Iniesta, dlouholetá klíčová opora Barcelony a španělské reprezentace, si však nevychutnával jen opojné chvíle štěstí, naopak, v nitru sváděl boj s démony. V novém dokumentu o jeho životě Iniesta přiznal, že v létě roku 2009 prožíval tak hluboké deprese, že dokonce pomýšlel na sebevraždu!

Foto: Profimedia.cz

Andrés Iniesta po odchodu z Barcelony obléká od roku 2018 dres Visselu Kóbe.

Článek

Mistr světa, dvojnásobný evropský šampion, vítěz Champions League, španělské ligy i poháru. Jenomže ne vždy úspěchy činí automaticky člověka šťastným. To byl i případ Andrése Iniesty.

Psal se rok 2009 a Barca s Messim a spol. kosila všechny soupeře, v záloze tehdy zářili pod vedením Pepa Guardioly 25letý Iniesta s Xavim. Katalánci vyhráli Champions League, La Ligu, Královský pohár, Superpohár domácí a UEFA i klubové MS. Jenže ambiciózní Iniesta jako produkt slavné La Másie touží být stále lepší a lepší, dokonalý nejen na trávníku, ale i v rodinném životě. A když se něco jen maličko nepovede, uzavírá se hluboko do sebe.

Foto: Twitter: Andrés Iniesta

Andrés Iniesta slaví svůj gól v japonské lize.

„Cítil jsem, že něco není v pořádku, ale nevěděl jsem co," popisuje v dokumentu, který natočil japonský internetový gigant Rakuten, sponzor Katalánců. Jeho šéf Hiroši Mikitani vlastní japonský klub Vissel Kóbe, za který Iniesta od léta 2018 hraje.

Tvrdý úder do Iniestovy rozbolavělé duše zasadila smrt kamaráda Daniho Jarqueho, kapitána konkurenčního Espanyolu, který v srpnu roku 2009 zemřel během tréninku v 26 letech na srdeční zástavu. A Iniesta upadá do hluboké deprese.

„Dospěl jsem do bodu, kdy jsem jen čekal, až bude večer, vezmu si léky a uleví se mi," prozradil a dodal, že v této chmurné době ho napadaly i myšlenky na sebevraždu. „Vážně jsem o tom přemýšlel. Nikdy jsem neřekl, že to chci udělat, ale už jsem prostě nebyl sám sebou."

Foto: Profimedia.cz

Krátce poté, co Andrés Iniesta vstřelil vítězný gól ve finále MS v roce 2010 odhalil na tričku vzkaz věnovaný zemřelému příteli.

Brilantní technik nakonec našel cestu z martyria ven. O rok později ve 116. minutě finálového duelu světového šampionátu v JAR proti Nizozemsku vstřelil Iniesta jediný gól a Španělsko slavilo historický titul. Ihned po brance strhl střelec dres a na tričku pod ním odhalil nápis: „Dani Jarque je navždy s námi." Nikdy nezapomněl na zesnulého přítele...

„Dá nejdůležitější gól kariéry a věnuje ho svému kamarádovi. To zcela přesně vystihuje, jaký je Andrés skvělý člověk," vysekl v dokumentu Iniestovi poklonu bývalý spoluhráč Pedro.

Reklama

Související témata: