Hlavní obsah

Největší přešlap v historii Barcelony? Odehraný zápas za 350 milionů korun!

Praha

I slavná Barcelona může s přestupovou politikou šlápnout vedle. To, co se však katalánskému velkoklubu "povedlo" s nákupem francouzského útočníka Ousmaneho Dembélého, je přece jen moc. Španělská média spočítala, že za každý odehraný celý duel, který třiadvacetiletý mladík absolvoval, zaplatil katalánský velkoklub 12 milionů liber (asi 350 milionů korun). A to je i pro španělského lídra přece jen silná káva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ousmane Dembélé z Barcelony během utkání základní skupiny Ligy mistrů se Slavií.

Článek

Barcelona získala francouzského mladíčka v roce 2017 z Dortmundu, když za něj německému klubu vysolila 96,8 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun).

Od té doby Dembélé odehrál v novém působišti zanedbatelných osm kompletních zápasů, navíc byl několikrát nařčen z neprofesionálního chování. Výsledek? Třiadvacetiletý fotbalista je v současné době k mání za zhruba třetinovou cenu - 1 miliardu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ousmane Dembélé zatím v dresu Barcelony příliš dobrý dojem nezanechal.

Z tohoto pohledu se podle španělských médií jedná o vůbec nejhorší transfer v historii katalánského giganta. Dembélé, který se představil i českým divákům během Ligy mistrů, kdy Barcelona hrála se Slavií, je navíc po Coutinhovi druhým nejdražším hráčem v historii klubu.

Francouz v modročervených barvách od roku 2017 odehrál v dvou a půl sezonách pouhých osm celých utkání, což po rozpočítání částky, za kterou z Dortmundu přišel, dělá již zmiňovaných zhruba 350 milionů korun.

Dembélé v sezoně 2019-20
Starty v lize5
Odehrané minuty356
Starty v Lize mistrů4
Odehrané minuty136
Góly ve všech soutěžích1

Za jeho minimální vytížeností je hned několik faktorů. Kromě zdravotních problémů je to i jeho mizerná herní disciplína.

"Každý někdy ztratí míč, otázkou je, co uděláte, když se to stane. A každý také někdy může udělat ve své kariéře krok vedle. Jde o to, zda se člověk dokáže vrátit na správnou cestu," řekl mnohoznačně na Dembélého adresu bývalý kouč Barcelony Ernesto Valverde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ousmane Dembélé z Barcelony

Zranění i špatná životospráva

Dembélé přitom své angažmá začal excelentně, když v září 2017 přispěl k drtivé výhře Barcelony nad Espaňolem 5:0. Spolupráci s francouzským útočníkem si nemohl vynachválit především Luis Suárez. Tim však veškeré šťastné dny na Camp Nou pro tehdy dvacetiletou hvězdičku skončily.

Nejdříve mu problémy se šlachou vystavily stopku na 106 dní a zmeškal 20 zápasů. Po lednovém návratu a dvou týdnech tréninku se zranil znovu a zmeškal dalších sedm duelů. Rodák z Vernonu si však údajně nedělal těžkou hlavu ani s dodržováním životosprávy, doporučeným jídelníčkem se příliš nezdržoval.

Svou úvodní sezonu dokončil s bilancí 24 zápasů a čtyř gólů. A ani druhý rok v dresu Barcy žádnou hitparádou nebyl. V 42 duelech odehrál celých 90 minut jen v pěti případech. Příliš kladných bodů si útočník nezískal ani svým dalším činem, když na žádost klubu, aby se dostavil na preventivní prohlídku, odpověděl, že přijde jen v případě, pokud se nebude cítit dobře.

K lékaři zamířil až o pár dní později, když měl během tréninku problémy s pohybem. Vyšetření ukázalo trhlinu ve svalu s následnou stopkou na pět týdnů. A ani pod současným koučem Quiquem Setiénem, který vede Barcelonu od letošního ledna, se kvůli zdravotním problémům a mizerné produktivitě na trávníku příliš neukázal.

Současná Dembélého cena se tak pohybuje kolem 1 miliardy korun, zájem o něj zatím projevil anglický Leicester.

Reklama

Související témata: