Hlavní obsah

Romero je nejmladším debutantem v elitních evropských ligách

Záložník Luka Romero z Mallorcy se středečním startem proti Realu Madrid stal nejmladším debutantem nejen ve španělské lize, ale i v celé pětce elitních evropských soutěží. Mexický fotbalista se dostal na hřiště jako náhradník ve věku 15 let a 219 dní. V české lize je rekordmanem Dominik Mašek. V roce 2011 naskočil v dresu Příbrami proti Ostravě ve věku 15 let a 322 dní.

Foto: Sport.cz

Luka Romero z Mallorcy se startem proti Realu Madrid stal nejmladším debutantem v celé pětce elitních evropských soutěží.

Článek

Rekordmanem ve Španělsku byl dosud Francisco Bao Rodríguez přezdívaný Sansón, který v roce 1939 nastoupil za Celtu Vigu o 36 dní starší. V Itálii patří primát Pietru Pellegrimu, jenž za Janov debutoval ve věku 15 let a 280 dní, ve Francii je rekordmanem Joël Fréchet z Lyonu (15 let a 333 dní).

V Anglii a Německu slavili nejmladší fotbalisté premiéru v lize po 16. narozeninách. Harvey Elliott z Fulhamu nastoupil v Premier League 30 dní po šestnáctinách, Nuri Sahin z Dortmundu debutoval v bundeslize ve věku 16 let a 335 dní.

"Sledovali jsme jeho vývoj už od té doby, co mu bylo dvanáct. Nechtěli jsme ho ale zapracovat moc rychle, musíme se o něj pořádně starat. Je to skvělý hráč a myslím, že nám toho v budoucnu hodně dá," chválil svého mladého svěřence, jemuž se někdy přezdívá "mexický Messi", trenér Vicente Moreno.

Reklama