Hlavní obsah

Barcelona má dočasného šéfa, volby prezidenta budou do tří měsíců

Barcelona

Po úterním odstoupení prezidenta Josepa Marii Bartomeua a celého představenstva klubu povede FC Barcelona dočasně Carles Tusquets. Volba nového řádného vedení týmu by se měla uskutečnit do tří měsíců.

Foto: Albert Gea, Reuters

Lionel Messi stále patří k největším hvězdám světového fotbalu

Článek

Předseda ekonomického oddělení Barcelony Tusquets bude šéfovat sedmičlenné dočasné radě, dokud nebude zvolen nový prezident a představenstvo. Zastupující vedení by mělo přijímat jen taková opatření, která budou nutná pro běžný chod klubu.

Prezidentské volby se měly původně konat v březnu příštího roku, vzhledem k tříměsíční lhůtě to bude dřív. Kandidaturu na šéfa jednoho z nejznámějších týmů světa ohlásilo už sedm lidí. Do funkce se chce vrátit Joan Laporta, jenž Barcelonu vedl v letech 2003-2010 a slavil s ní dva triumfy v Lize mistrů. Dalším uchazečem je například Víctor Font, který slíbil přivést do funkce trenéra klubovou legendu Xaviho Hernándeze.

Bartomeu se stal prezidentem Barcelony v roce 2014 po rezignaci Sandra Rosella a jednoznačně vyhrál v roce 2015 volby krátce poté, co tým získal treble v podobě vítězství ve španělské lize, poháru a Lize mistrů. Jeho popularita však začala postupně klesat kvůli skandálu s najatou firmou na monitoring sociálních sítí, kvůli zhoršené finanční situaci klubu a neúspěchům na hřišti, které vyvrcholily ostudným debaklem 2:8 od Bayernu Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistrů.

Poté, co v srpnu ohlásil úmysl Barcelonu opustit hvězdný kapitán Lionel Messi, jenž nakonec v klubu zůstal, podepsalo více než 20 tisíc členů klubu výzvu k hlasování o vyslovení nedůvěry Bartomeuovi a jeho vedení. Tomu by Bartomeu čelil jako třetí prezident v historii klubu a nakonec se mu vyhnul pouze úterní rezignací.

Reklama

Související témata: