Hlavní obsah

Brankář Varas věděl dopředu, jak chytit Messiho penaltu

SEVILLA

Brankář Javi Varas věděl dopředu, kam barcelonský útočník Lionel Messi pošle v sobotním utkání svou penaltu. Hrdina Sevilly, který v nastaveném čase rozhodujícím zákrokem proti pokutovému kopu udržel remízu 0:0 na Nou Campu, těžil z detailního sledování všech střelců.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Zklamaný fotbalista Barcelony Lionel Messi

Článek

Propracovanou metodu sledování způsobů kopání penalt a přímých kopů přinesl v létě do Sevilly nový trenér brankářů Javi García. "Nechci toho příliš prozradit, ale máme program, ve kterém monitorujeme všechny hráče konkurenčních týmů. Víme, kam střílejí, ale i kudy vedou útoky. Se všemi nasbíranými daty je Varas na úrovni Ikera Casillase nebo Víctora Valdése," řekl García deníku El País.

"Gólmani mají všechny informace k dispozici, ale záleží samozřejmě především na jejich brankářské intuici," nechtěl García snižovat schopnosti svého svěřence. Ten v sobotním zápase předvedl i další důležité zákroky a jako první brankář v sezoně udržel proti Barceloně nulu.

Varas nechtěl, aby se pozornost soustředila jen na něj. "Přístup týmu je vzorový, uznání patří všem. Celý tým musí předvést komplexní výkon, pokud tady chce získat bod. Zabránit Barceloně dát gól je velký počin," radoval se.

Devětadvacetiletý brankář podepsal v létě v andaluském městě novou smlouvu až do roku 2015, do té doby patřil k nejhůře placeným hráčům týmu. V roce 2008, když brankářská místa v Seville obsadili Andrés Palop a Morgan De Sanctis, dokonce uvažoval o konci kariéry.

V nové sezoně však může děkovat manželce, která ho přesvědčila, aby své snažení na trávníku nevzdal. V Seville se stal jedničkou a po osmi ligových zápasech má druhou nejlepší bilanci po brankáři Gustavu Munúovi z Levante. Čtyři góly v osmi zápasech inkasoval ještě barcelonský Valdés, který hned po sobotním zápase běžel svému rivalovi přes celé hřiště blahopřát.

Reklama

Související témata: