Hlavní obsah

Slováci v Bělehradě skandovali podporu Srbsku. Domácí smekali, ale přijde trest od UEFA?

Bělehrad/Praha

Český kouč Radek Látal zatím provádí slovenského mistra z Trnavy nástrahami předkol Ligy mistrů na výbornou. I na horké bělehradské půdě dokázal vytěžit proti Crvené zvezdě do odvety třetího předkola nadějnou remízu 1:1. Rozruch ale vzbudili i trnavští fanoušci.

Fanoušci Trnavy v Bělehradě.

 
Článek

Z jejich kotle na stadiónu Rajka Mitiče zněl popěvek „Kosovo je srce Srbije“, tedy Kosovo je srdcem Srbska. Jasné vyjádření podpory Srbům proti odtržení jejich bývalé provincie Kosova.

Slovenští fanoušci si za svůj popěvek vysloužili potlesk vestoje od zhruba 37 tisíců domácích fanoušků na stadiónu.

„Ve jménu všech Srbů chci poděkovat fanouškům Spartaku Trnava, kteří tímto způsobem vyjádřili podporu srbskému národu,“ skládal poklony na tiskové konferenci kouči Látalovi jeden z místních novinářů.

Ten ale zároveň připomněl, že UEFA, která se snaží být přísně apolitická, za skandování podobných hesel opakovaně trestá srbské týmy. Někdy i zavřením stadiónu.

„Nevím, jaké jsou předpisy, netuším, co se kolem toho bude dít. Snad nebude velký problém a všechno dobře dopadne,“ orosil se kouč Látal.

Téma kosovsko(či albánsko)-srbského sporu není na fotbalových stadiónech ničím novým. Ožilo i na posledním MS, kde švýcarští reprezentanti s kosovsko-albánskými kořeny Xherdan Shaqiri a Granit Xhaka oslavovali góly proti Srbsku gestem připomínajícím orla ze znaku Albánie.

FIFA každého z nich následně potrestala pokutou 8680 eur (asi 225 000 korun).

Reklama

Související témata: