Hlavní obsah

Nad Arsenalem visí hrozba vyřazení z Ligy mistrů

PRAHA

Obhájce vítězství v Lize mistrů Barcelona a také finalista minulého ročníku Arsenal mají v soutěži namále a reálně jim hrozí vyřazení už po základní skupině. Oba fotbaloví giganti ještě mají šanci napravit dosavadní nepřesvědčivé výsledky ve svých úterních a středečních duelech. Nejprve se představí Arsenal v domácím duelu s beznadějně posledním Hamburkem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Útočník londýnského Arsenalu Thierry Henry.

Článek

Fotbalisté Arsenalu sice základní skupinu rozehráli výborně, po úvodních dvou výhrách ale z dalších dvou zápasů s CSKA Moskva uhráli jediný bod. Nyní mají sedm bodů, stejně jako třetí Porto, a jeden bod ztrácejí na vedoucí CSKA. "Kanonýři" si proto dobře uvědomují, že v úterý s Hamburkem nesmí klopýtnout. "Musíme získat tři body, jinak budeme mít vážný problém," uvedl trenér Arséne Wenger před duelem s trápícím se Hamburkem, který prohrál všechny čtyři zápasy v soutěži.

"Doma hrajeme dobře, ale nedokážeme využít šance, které si vypracujeme. S něčím podobným jsem se ve své kariéře ještě nesetkal. Musíme na to teď zapomenout a soustředit se na zápas s Hamburkem," nabádal Wenger. Arsenal bude mít problémy se sestavou: mimo hru zůstává Rosický a nedojde tak k jeho souboji s reprezentačním spoluhráčem Davidem Jarolímem. Připraven nebude ani další záložník Ljungberg a zřejmě také Brazilec Gilberto, který musel na konci minulého týdne kvůli vážným rodinným problémům do vlasti a jeho start proti Hamburku je nejistý. Na marodku přibyli i útočník Van Persie a bek Gallas.

CSKA už může postoupit

Ve druhém utkání skupiny G cestuje překvapivě vedoucí CSKA Moskva na hřiště FC Porto. Ruský klub, který ještě letos v Lize mistrů neinkasoval, si v sobotu zajistil druhý titul v ruské lize za sebou a v úterý se může dočkat historické chvíle. Když zvítězí, postoupí jako první ruský klub mezi 16 nejlepších mužstev.

"Ale Porto má velmi nebezpečný tým, musíme být maximálně pozorní v každém okamžiku zápasu," řekl trenér Valerij Gazzajev. Moskvané doufají, že se na nich nepodepíše náročný program z posledních dnů. Po sobotní výhře ve Vladivostoku museli cestovat 15 tisíc kilometrů zpět do ruské metropole, kam dorazili až v neděli ráno, a pak se vydali na jihozápad Evropy.

Ve šlágru Celtic proti Manchesteru

Na velký šlágr se chystá Glasgow. Domácí Celtic přivítá v "bitvě o Británii" Manchester United a bude mu chtít vrátit prohru z prvního utkání na Old trafford. Manchesteru potřebuje k postupu remízu, výhra by pak "Rudým ďáblům" v předstihu zajistila první místo ve skupině. Pikantní zápas zažije trenér Manchesteru Alex Ferguson, který se vrátí do své rodné země. Navíc se v přímém souboji utká s koučem Celtiku Gordonem Strachanem, kterého v osmdesátých letech vedl v Aberdeenu.

V lásce se však příliš nemají, což zápasu dodá ještě větší náboj. Ferguson ve své autobiografii označil Strachana na "nedůvěryhodnou osobu", Strachan zase zpochybnil Fergusonovy trenérské schopnosti. Na šanci v základní sestavě Celtiku bude čekat záložník Jiří Jarošík.

Maldiniho špatná forma AC netrápí

Další z českých vyslanců Marek Jankulovski zase vyrazí s AC Milán za získáním osmifinálové jistoty na horkou půdu AEK Atény, italský klub posune do další fáze i remíza. V současnosti se ale potýká se špatnou formou, v ligové soutěži prohrál tři z posledních čtyř utkání. "Připomíná mi to sezónu 2002/2003, kdy jsme hráli špatně v lize, ale nakonec vyhráli celou Ligu mistrů," snažil se uklidnit situaci veterán Paolo Maldini.

Bruselský Anderlecht, který se musí obejít bez zraněného gólmana Daniela Zítky, je ve skupině H sice poslední, ale postupové naděje ještě úplně neztratil. Uchovat si je bude chtít na hřišti Olympique Lille, který v případě výhry proklouzne do dalšího kola.

Jasno už je ve skupině E, kde si v minulém kole zajistily postup Lyon s Realem Madrid. Ty teď čeká vzájemný souboj a Real bude chtít soupeři oplatit prohru 0:2 z úvodního utkání ve Francii. Ve druhém duelu bude Dynamo Kyjev na hřišti Steauy Bukurešť bojovat alespoň o třetí místo zaručující pokračování v jarních zápasech Poháru UEFA. Utkání bude řídit český rozhodčí Jaroslav Jára.

Úterní utkání 5. kola fotbalové Ligy mistrů: (pokud není uvedeno jinak, začátky ve 20:45)
Skupina E:
Steaua Bukurešť - Dynamo Kyjev, Real Madrid - Lyon
Skupina F:
Celtic Glasgow - Manchester United (ČT2), Benfica - FC Kodaň
Skupina G:
Arsenal - Hamburk (ČT4), 18:30 CSKA Moskva - FC Porto
Skupina H:
Lille - Anderlecht Brusel, AEK Atény - AC Milán

Reklama