Hlavní obsah

GLOSA: Ani leitmotivy Plzně a spol. nebudou mít věčného trvání

Praha

Hlavně si Ligy mistrů užít, to byl leitmotiv, jímž se plzeňští fotbalisté netajili a s nímž také na scénu nejprestižnější evropské klubové soutěže vstupovali. Skutečně si ji užívají. A se vším všudy.

Sestřih z utkání Plzeň - Real MadridVideo: Více na O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Od poločasového vzepětí v úvodním duelu skupiny s moskevským CSKA až po marasmus, v němž se topili ve středeční odvetě s madridským Realem. Od mizérie v Římě po ještě větší v domácí konfrontaci s Bílým baletem. Od zatracení retro týmu Viktorie po vystoupení na Stadio Olimpico ve věčném městě až po neadekvátní velebení a chválu stejných hráčů na Santiago Bernabéu, kde prostě Viktorii nahrála konstelace, která se minimálně dalších deset let nebude opakovat.

Však si to museli Vrbovi svěřenci už po dvou týdnech sami přiznat. A i ti největší rutinéři v jejich řadách, pro něž je letošní účinkování v Lize mistrů už třetí fází užívání a kteří by tedy neměli být atmosférou zápasu století a sílou Realu vykolejeni. Jenže byli. I takový Hubník či Limberský.

Proto i jindy diplomaticky promlouvající a každé slovo vážící trenér Vrba přirovnával výkon svého mužstva k výkonu dorostenců. Jen měl ještě dodat, že i plzeňští dorostenci kladli v zápase mladežnické obdoby Ligy mistrů hvězdičkám v bílých dresech s královskou korunkou mnohem větší odpor a sehráli s nimi vyrovnanější partii než jeho dospělí chlapi.Těsná prohra 1:2 o tom svědčí.

Na webu BBC dokonce dopřáli Realu Madrid o jeden gól v plzeňské síti navíc.

repro bbc.com

Prohra první garnitury Viktorie 0:5, mimochodem vůbec nejvyšší, jakou kdy český tým na evropské pohárové scéně v domácím utkání utrpěl, je ovšem také vypovídající.

Přinejmenším o tom, že při současném rozložení sil v evropském fotbale má český mistr skutečně jen na to, aby vstoupil na scénu nejprestižnější klubové soutěže s jediným leitmotivem: Hlavně si Ligu mistrů užít. A nebude přitom přílišného rozdílu, zda mistrem je či v budoucnu bude Plzeň, Slavia, Sparta nebo kdokoli jiný.

Pomyslné nůžky mezi velkokluby schopnými financovat transfery Ronalda a disponujícími rozpočty, jaké nedá dohromady celá česká liga, se rozevírají stále víc. Ti malí, slabí a bezvýznamní proto budou na scéně Ligy mistrů sloužit čím dál víc za stafáž. A za stafáž vděčnou, protože z obrovského penza peněz, v nichž se Champions League topí, i nějaké ty drobečky odpadnou a oni je posbírají.

Nedělejme si iluze, vždyť pro majitele Plzně, CZ Bělehrad, švýcarského YB Bern, ale koneckonců i belgických Brugg a spol. představuje bonus oceňující vstup mezi vyvolené blížící se 400 milionům korun hlavní leitmotiv, proč se do Ligy mistrů dostat. Otázkou ovšem je, jak ještě dlouho bude pro evropské velkokluby zajímavé utkávat se se stafáží a ke všemu se s ní ještě dělit o finance. Byť třeba jen o drobty...

Motivace generality UEFA udržující současný model Ligy mistrů při životě je zřejmá. Tím, že dají zástupcům fotbalově průměrných, ba mnohdy vyloženě slabých zemí možnost čas od času nakouknout mezi vyvolené společenství a posbírat pár stovek milionů, zajistí si jejich vděčnost a na volebních kongresech i jejich hlasy. Ani toto fotbalové politikaření však nepotrvá věčně.

Vize o evropské Superlize nebo prostě Superlize Ligy mistrů dostává stále reálnější kontury, takže není daleko doba, kdy si ji ti silní a mocní ustaví a budou ji hrát jen mezi sebou. Za obrovského zájmu diváků a větší peníze než dosud, což je ten hlavní motiv, který bude mít nakonec navrch.

Český fotbal, a jeho mistr samozřejmě s ním, se pak zařadí, kam už teď patří. A přitom bude nostalgicky vzpomínat na léta, kdy si mohl užívat i pětigólový výprask od Realu.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama

Související témata: