Hlavní obsah

Sešívaní, zapomeňte na Šachtar! Takový náskok se přece nedá ztratit...

Bookmakeři i sázkaři jsou zajedno. Fotbalisté pražské Slavie si z Rumunska přivezli náskok, který už neztratí, a do Ligy mistrů podruhé v klubové historii postoupí. Sešívaným stačí ve večerní odvetě 4. předkola už jen krůček, klidně mohou v Edenu i remizovat. „Šance vidím stále 50:50, je vidět, jak nebezpečný tým Kluž je. Má skvělého trenéra, který chce roli favorita hodit na nás, týmy ale byly v úvodním zápase hodně vyrovnané,“ drží předčasnou euforii na uzdě trenér Jindřich Trpišovský.

Jsme dobře připravení na to, abychom postoupili, říká před odvetou s Kluží obránce Jan BořilVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Vyhrát venku 1:0 a v odvetě postup ztratit? Všechno je možné... Jak poukazuje server csfotbal.cz, celkem 20x v historii evropských pohárů si tuzemské kluby přivezly ze hřiště soupeře právě takový nadějný výsledek. Ve čtyřech případech však k postupu nevedl.

V roce 2000 takový kolaps v bitvě o Ligu mistrů předvedla právě Slavia proti Šachtaru Doněck. Na Strahově prohrála 0:2 po prodloužení.

Mnohem lepším příkladem je rok 2007, kdy rovněž na Strahově udolala i v odvetě Ajax 2:1 a zatím jedinkrát do Ligy mistrů postoupila.

Kouč sešívaných má jasno. Nekalkulovat, nebrat výsledek z Kluže na zřetel a doma jít ofenzivně za dalším vítězstvím.

„Pro mě žádný první zápas jako kdyby nebyl. V Edenu se hraje o postup, šance jsou vyrovnané," vede si Jindřich Trpišovský svou.

Šíře kádru a sebevědomí mluví jasně

Podle expertů je právě jeho osoba jedním z důvodů, proč by měli slávisté postupový mečbol proměnit.

„Slavia o svých kvalitách a ambicích v Kluži přesvědčila. Postup do základní skupiny jsme proto vypsali v poměrně nízkém kurzu 1,12:1," vysvětluje Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Slávisté jsou pro postup do Ligy mistrů ochotni udělat cokolivVideo: Sport.cz

Tipující u českých sázkových kanceláří v 80-85 % věří, že Slavia vyhraje i v Edenu a postup si pohlídá. Spousta lidí ovšem varuje, kolikrát už se českým týmům nepodařilo nadějné duely dotáhnout k postupu.

„Největší rozdíl proti předchozím letům a pokusům Slavie o Ligu mistrů vidím v šíři kádru a sebevědomí týmu. Trenér Trpišovský je skvělý psycholog. Dokáže odhadnout charakter hráčů a složit z nich skvělý tým, který se dokáže podpořit od první hvězdy po posledního náhradníka," tvrdí Urbanec.

Postup Kluže je ohodnocen kurzem 7,20. "Na postup červenobílých se ale stejně sází šestkrát víc než na to, že do základní skupiny LIgy mistrů postupí Kluž," upozorňuje Markéta Světlíková, mluvčí konkurenční Chance.

Fanoušci podle ní očekávají hodně ofenzivní podívanou. "Hodně z nich tipuje, že v utkání uvidíme alespoň 10 střel na branku (2,65:1) a že padnou nejméně dvě branky (1,36)," dodává Světlíková.

Pozor, Kluž může jenom získat

„Slavia v Rumunsku sehrála utkání dvou rozličných poločasů. Zatímco v prvním dominovala, ve druhém se o skvělý výsledek strachovala do poslední chvíle. Rumuni nevyužili výhodu pokutového kopu, nicméně ukázali svůj potenciál. Do odvety vstupují v pozici týmu, který může jenom získat, což je situace, kterou si vyzkoušeli už proti Celtiku," upozorňuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Pro Slavii je každopádně postup velká priorita. Řada opor se o víkendu pošetřila, tým disponuje dostatečnou kvalitou a zkušenostmi, aby na vlastním hřišti dokázal kontrolovat průběh hry i postupové skóre. A to bez větších nervů," věří Hanák.

Na hráčích teď je, aby předpoklady naplnili a mimořádnou šancí nepohrdli.

„Vnímáme, že nás čeká největší zápas podzimu. Víme, o co hrajeme, motivace je obrovská. Myslím, že jsme dobře připravení, abychom postoupili," ujišťuje reprezentační obránce Jan Bořil.

Odveta se hraje od 21:00, přímý přenos vysílá O2 TV Sport, online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama