Hlavní obsah

Slováci, inspirujte se Slavií! Je čínská, ale hrají za ni Češi, poukazuje komentář

Bratislava

Udělali si báječnou reklamu, jejich srdnatý výkon proti Barceloně v Lize mistrů jde do celého světa. Sešívaní sklízejí slova obdivu a uznání, nejbližší sousedé nejsou výjimkou. „Úžasný výkon Slavie Praha, Barcelona se třásla do poslední sekundy o těsné vítězství,“ píše slovenský server šport.sk. Velké bitvě věnuje redakční komentář, v němž vyzývá slovenský fotbal, aby se Slavií inspiroval.

Sestřih utkání Ligy mistrů Slavia - BarcelonaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Nemůže jít o náhodu. Na jaře odehráli vyrovnanou partii se Sevillou a Chelsea, na podzim trápili Inter Milán, Borussii Dortmund a ve středu večer i Barcelonu. Řeč není o žádném velkoklubu ze západní Evropy, ale o Slavii z Prahy, poukazuje šport.sk.

Komentář nepopírá, že sešívání těží z peněz, které tečou do Edenu z Číny. A konstatuje, že pro Číňany je Slavia jednoduše investice, jejímž prostřednictvím sledují i své další zájmy.

Když budeme mít ve všech zápasech Ligy mistrů takový projev jako dosud, bude to pro mě zadostiučinění, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

Server však zaujalo, že čínská Slavia zůstala česká. Inspirovat by se jí mohli i Slováci.

„Slavia sice má čínské majitele, ale stále je to český fotbalový klub. Stačí se podívat na předchozí evropské zápasy. Proti Barceloně bylo v základní sestavě devět Čechů, stejně jako proti Dortmundu a proti milánskému Interu osm," oceňuje šport.sk.

Jistě, sešívaní mají dost peněz, aby si koupili kvalitní legionáře. Nicolae Stanciu, Ibrahim Traoré, Peter Olayinka a Mick van Buren jsou však spíše výjimkami, jež potvrzují pravidlo. Za pražskou Slavii hrají hlavně Češi.

Spokojení jsou všichni - klub, svaz i fanoušci

„Tento fakt je důležitý i pro českou fotbalovou reprezentaci. Hráči, kteří dokáží vzdorovat více klubům se zvučným jménem, nemohou být přece k zahození," zdůrazňuje komentář.

Na poslední reprezentační sraz bylo povoláno hned osm slávistů, navíc Král a Zmrhal sešívaný dres ještě na začátku sezony také oblékali.

S Barcelonou jsme hráli vyrovnaný zápas, v některých momentech jsme jí i předčili, vědí hráči SlavieVideo: Sport.cz

„Faktor Slavia tedy funguje i v národním týmu, který před dvěma týdny uštědřil Angličanům první prohru v kvalifikaci po dlouhých deseti letech a 43 zápasech. V konečném důsledku jsou spokojeni všichni - klub, svaz a také fanoušci," oceňuje šport.sk.

Slavia by podle něj měla být inspirací i pro slovenské kluby, protože ve vícero z nich je fotbalistů zpod Tater jako šafránu. Přitom i slovenští hráči už nejednou dokázali, že se dokáží prosadit na evropské úrovni.

Reklama

Související témata: