Hlavní obsah

Vaniak: Hrát Ligu mistrů v mém věku je sen

Jan KrůtaSport.czPrávo

V téměř sedmatřiceti letech se brankáři Slavie Martinu Vaniakovi splnil sen v podobě Ligy mistrů. Ve středu bude zkušený gólman hájit slávistickou svatyni před nájezdy Steauy Bukurešť. „Steaua je sama o sobě pojem, ale na hřišti se nehraje jménem,“ má Vaniak jasno před prvním zápasem Slavie ve skupině H.

Článek

Za pár dní vám bude sedmatřicet a čeká vás premiéra v Lize mistrů. Co pro vás znamená tato soutěž?

Jsem rád, že jsem se toho ještě dožil. Je to sen. Vždyť komu se poštěstí, aby hrál v tomhle věku Ligu mistrů... Já už tomu donedávna moc nevěřil. Ale vzpomínám si, jak před dvěma lety senzačně prošla do Ligy mistrů Artmedia Bratislava. Tenkrát jsem jim docela záviděl a přál si to někdy zažít. Protože Liga mistrů a Pohár UEFA, to je nebe a dudy. Aspoň mi to na reprezentačním srazu říkal Radek Kováč.

Jste nervózní?

Taková zdravá nervozita musí být, člověk nemůže jít na hřiště úplně uvolněný.

V obou zápasech proti Ajaxu jste doslova čaroval a velkou měrou přispěl k postupu. Chtěl byste být znovu tolik v permanenci?

Budu rád za hodně práce, hlavně ať je ten výsledek stejný...

Co říkáte na proměnu stadiónu, který zahalily jen reklamy partnerů Ligy mistrů?

Je to nádhera, nový Strahov. Krásné barvy, přijde mi to ještě hezčí než normálně. Ještě abychom do soutěže vykročili vítězně.

Je dobré, že začínáte proti papírově slabšímu soupeři?

Aspoň se ukáže, kdo z nás je na tom líp. Kdo vyhraje, bude pak v psychické výhodě. Steaua je sama o sobě pojem, ale na hřišti se nehraje jménem. Rozhoduje jen momentální forma.

Se Steauou si to zřejmě rozdáte o třetí místo. Berete to tak?

Papírově to asi tak vypadá. Spousta lidí mi říká, že tady nemáme co ztratit. Ale s tím nesouhlasím. Hrajeme o jméno Slavie i za celý český fotbal. A chci, abych se při odchodu ze hřiště mohl lidem podívat do očí. Aby nám zatleskali, protože jsme tam nechali všechno.

Reklama

Související témata: